Eric Vrijsen

Hugo Chávez is dood en daar hoeft Nederland niet rouwig om te zijn

Door Eric Vrijsen - 06 maart 2013

De Venezolaanse president Hugo Chávez is dood en daar hoeft Nederland niet rouwig om te zijn. Chávez dreigde in 2005 steeds openlijker bewoordingen de Nederlandse Antillen te annexeren.

Hier leek dat een ver-van-mijn-bed-show. Annexeren? Chávez mag de eilanden gratis hebben! Mits onze vakantiegangers er terecht kunnen, natuurlijk.

Niet grappig

Het kabinet-Balkenende III vond het helemaal niet grappig. De ministerraad sprak over een ‘Falklandscenario’, waarbij Nederland met F-16’s, fregatten en parachutisten de strategisch belangrijke eilanden van het Koninkrijk terugveroverden.

Om Venezuela te imponeren, werd samen met Amerika en andere bondgenoten grootscheeps geoefend. Mariniers en de luchtmobiele brigade voerden een D-day operatie ‘Joint Carribean Lion’ uit.

Russische wapens

Het werkte. Chávez hield zijn mond over de Antillen, maar voor zijn ‘volksmilities’ bleef hij Russische wapens bestellen.

Chávez (1954-2013) was een kapitein van de parachutisten die in 1992 een staatsgreep pleegde. Het mislukte en na 2 jaar celstraf, tooide hij zich met socialistische veren.

In 1998 won hij de presidentsverkiezingen. Via grondwetswijzigingen vestigde hij een ‘perfecte’ dictatuur: ogenschijnlijk democratisch. Chávez strooide met subsidies om maar zoveel mogelijk mensen staatsafhankelijk te maken.

Dromen

In 2006 vertelden zijn medewerkers hoeveel bewondering Chávez had voor Nederland: ‘Jullie lijken een democratie, maar de belastingen zijn er zó hoog en de inkomens zó gelijk! Communisten kunnen daar alleen maar van dromen!’

Daar had Chávez een punt.

Dwaas

Chávez wordt vaak gezien als een dwaas die toevallig over te veel geld beschikte. Misvatting. Hij bespeelde met gewiekste middelen het volk om een kwaadaardig regime te handhaven.

Ook Nederlandse media zullen volop beelden tonen van rouwende Venezolanen. En inderdaad: wie zag hoe Chávez zijn aanhangers in vervoering bracht, raakte allicht geïmponeerd. Maar na al die gemanipuleerde verkiezingen, heeft Venezuela – in feite Nederlands grootste buurland – recht op een nieuwe gang naar de stembus. Hoog tijd dat een echte democraat orde op zaken stelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.