Rik Kuethe

President Barack Obama zit behoorlijk in de nesten

Door Rik Kuethe - 20 mei 2013

Het lijkt dezer dagen alsof een moderne versie van de bijbelse zeven plagen van Egypte gelijktijdig over het Witte Huis is gekomen. In februari begon president Barack Obama zijn tweede termijn veelbelovend.

Doordat de Republikeinen, die nog steeds over een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden beschikken, bij hoge uitzondering bereid waren om mee te werken met de Democraten, begon de hoop te gloren dat een nieuwe immigratiewet in het verschiet lag.

Wapenverbod

Toch is het een onvruchtbare lente geworden voor de president. Een verbod op automatische wapens voor burgers en een betere controle van potentiële kopers van vuurwapens kreeg hij niet door het Congres.

Kon dat nog een ernstige tegenslag heten, sindsdien is de regering verwikkeld geraakt in een aantal affaires. Zo blijkt dat de belastingdienst het in een enkele stad exclusief gemunt had op conservatieve groeperingen. Dan heeft het ministerie van Justitie de telefoonlijnen van belangrijke journalisten van Associated Press afgeluisterd en blijft de  wijze van berichtgeving over de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi (Libië) nog steeds de Republikeinse gemoederen bezig houden.

Hervorming immigratie

Verder lukt het Obama maar niet om medewerking te krijgen voor zijn pogingen om de gevangenis in Guantànamo Bay te sluiten, de strafinrichting waar een aantal gedetineerden inmiddels in hongerstaking is gegaan. Tenslotte verscheen deze week een rapport waaruit blijkt dat vrouwen die de wapenrok dragen veelvuldig door hun wapenbroeders onder die wapenrok worden lastig gevallen.

Obama zal veel minder afstandelijk moeten regeren en bijvoorbeeld met zijn hele gewicht achter de hervorming van de immigratieregels gaan staan. Zo niet, dan valt zijn tweede termijn schraal uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.