Rik Kuethe

Mooi dat Democraten en Republikeinen het eens zijn over de nieuwe Amerikaanse Immigratiewet

Door Rik Kuethe - 29 juni 2013

Goed te zien dat Democraten en Republikeinen elkaar eindelijk eens vinden op een gevoelig onderwerp als immigratie. Maar voor de nieuwe immigratiewet een feit wordt, zal nog een belangrijke horde moeten worden genomen.

Bi-partisan is een lastig te vertalen woord. In het lexicon van het Amerikaanse Congres betekent het zoveel als: ‘met steun van belangrijke delen van de beide partijen’.

Van bipartisanship was tijdens de eerste ambtstermijn van president Barack Obama geen sprake. Wetsontwerpen wilden de horde van Senaat, waar de Democraten een kleine meerderheid hadden (en hebben), nog wel eens passeren, maar liepen dan dood op een muur van Republikeins verzet in het Huis van Afgevaardigden. Daar was en is de Grand Old Party in de meerderheid. Dit alles leidde tot een grote verstarring in het wetgevend proces.

Goed nieuws

Het is verheugend dat bij het uiterst belangrijke onderwerp immigratie die verstarring doorbroken is; althans, in de Senaat, waar meer dan een derde van de Republikeinse Senatoren meestemde met de Democraten.

Het wetsontwerp was voorbereid door een paritaire commissie van vier Democraten en vier Republikeinen. Ook deze figuur is lang niet vertoond. De afruil is in grote lijnen als volgt: op instigatie van de Democraten krijgen immigranten die clandestien in Amerika verblijven via een moeilijke route van 13 jaar, en bezaaid met boetes, de mogelijkheid om ‘witgewassen’ te worden. Daartegenover wordt de Republikeinse wens van hogere hekken en grotere patrouilles langs de grenzen gehonoreerd.

Volgende horde

De Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, heeft al gewaarschuwd dat zijn Kamer zeker niet even coulant zal zijn jegens illegalen als de Senaat. De kwestie trekt diepe breuklijnen door de Republikeinse gelederen.

Een politicus als Senator Marco Rubio uit Florida, vaak genoemd als kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2016, begrijpt heel goed dat zijn partij de wensen van de Latino’s niet kan blijven negeren, tenzij zij opteert voor een permanente minderheidspositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.