Robbert de Witt

Sympathie voor klokkenluider Snowden: machtige staat is kop van Jut

Door Robbert de Witt - 29 juni 2013

Steun voor Edward Snowden komt voort uit gedeeld wantrouwen tegenover de overheid. Want erg verrassend waren zijn onthullingen nou ook weer niet.

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom de massabetogingen in Brazilië niets te maken hebben met die van de laatste twee jaar wereldwijd. Maar wat de protesten met elkaar gemeen hebben is dat het in alle gevallen gaat om een bont gezelschap van ontevredenen die de zwakke plek van de autoriteiten gevonden.

Beelden van uitzinnige massa’s, met geïmproviseerde helmen, gasmaskers en vlaggen, gaan de hele wereld over. Ze ondergraven de legitimiteit van de machthebbers, ongeacht of die democratisch zijn gekozen.

Snowden

Zo’n zelfde onvermoede coalitie schaart zich momenteel ook achter Edward Snowden, de Amerikaan die op de vlucht is voor de Amerikaanse justitie omdat hij openbaarde dat de veiligheidsdienst NSA telefoon- en internetgegevens van miljoenen burgers bijeenharkt.

Snowden wordt aangeklaagd voor spionage en diefstal, en dat is voor zijn supporters een bewijs dat de almachtige overheid hen straft die onfrisse praktijken aan het licht brengen.

Evenals de betogers in de straten van Rio en Istanbul, vormen Snowdens sympathisanten een verrassend front: links hekelt de veiligheidsdiensten die de privacy verkwanselen, rechts de invloed van de overheid die moet worden ingedamd.

Terroristen

Het gedeelde wantrouwen tegenover de overheid weegt blijkbaar zwaarder dan de feiten, want Snowdens onthullingen zijn toch niet zo verrassend. En voor onwettelijk afluisteren is vooralsnog geen bewijs.

Het tempert de verontwaardiging over de lange arm van de staat niet. Maar als de staat het niet mag, wie moet de vrije samenleving, waarin iedereen de straat op kan gaan om te protesteren, dan beschermen tegen terroristen?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.