Robbert de Witt

Blank versus zwart: dat is het achterhaalde beeld dat Nederland van Amerika heeft

Door Robbert de Witt - 17 juli 2013

De vrijspraak van burgerwacht George Zimmerman voor het doodschieten van de zwarte Trayvon Martin heeft in de Verenigde Staten een open zenuw geraakt. De zaak legt echter ook de Nederlandse vooroordelen over Amerika bloot.

Zimmerman (29) werd afgelopen zaterdag vrijgesproken omdat de – verdeelde – jury het onbewezen achtte dat hij niet uit zelfverdediging had geschoten.

Volgens zijn familie was Trayvon Martin (19) het slachtoffer van racial profiling – omdat Martin zwart was, zou Zimmerman hem hebben gevolgd. Daarna volgde het handgemeen dat leidde tot het doodschieten van de ongewapende Martin.

Verklaringen

De zwarte gemeenschap is furieus over wat zij zien als nieuw bewijs van diepgeworteld racisme in de Amerikaanse samenleving. Al dagen zijn er betogingen in verschillende steden.

Amerikaanse media waren over het algemeen een stuk genuanceerder. Ja, de verklaringen van Zimmerman rammelden. Hij kon niet goed duidelijk maken dat hij niet bevooroordeeld was toen hij besloot Martin te gaan volgen.

Afkomst

Maar, zo schreven veel kranten, de aanklagers konden ook niet hard maken dat Zimmerman níet uit zelfverdediging had geschoten. Voor racial bias – racisme – was geen bewijs naar voren gebracht.

In Amerikaanse media werd bovendien de afkomst van Zimmerman, die een blanke vader en een Peruaanse moeder heeft, niet expliciet genoemd, of juist politiek-correct weergegeven als Hispanic of multiracial.

Die nuance is ergens halverwege de Atlantische Oceaan blijven steken. In Nederland werd vooral met verontwaardiging gereageerd op de vrijspraak van de ‘blanke burgerwacht’ die een ‘ongewapende zwarte jongen’ doodde.

Achteloos

Daarmee worden, bewust of onbewust, de vooroordelen over de Verenigde Staten bevestigd: een land waar achterlijke blanken, ongehinderd door verstandige wapenwetgeving zoals we in Europa hebben, achteloos hun wapen trekken als ze een zwarte in een gegoede buurt zien.

‘Blank versus zwart’ past in Nederland blijkbaar goed bij het bestaande beeld van Amerika. Over racial profiling gesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.