Peter Riezebos

Laten we de homofobe Poetin uitnodigen voor de Gay Pride

Door Peter Riezebos - 04 juli 2013

Er gaat een streep door de gelijkwaardigheid. Althans voor sommigen. Het hoogste van alle mensenrechten heeft nauwelijks waarde meer voor homoseksuelen in Rusland.

In een week waarin de Amerikanen een historisch moment beleefden – het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de Defense of Marriage Act (DOMA) uit 1996 deels ongrondwettig verklaard, waardoor getrouwde homostellen voortaan aanspraak kunnen maken op dezelfde financiële rechten als heterostellen – daar gooien de Russen nog wat olie op het vuur.

Monddood

Afgelopen zondag tekende de Russische president Vladimir Poetin een omstreden wet die het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit strafbaar stelt.

Voortaan is elke vorm van publieke beïnvloeding ten aanzien van homoseksualiteit, bijvoorbeeld door erover te schrijven of voorlichting te geven, geldelijk strafbaar. Dit monddood maken, druist in tegen het bovengenoemde universele basisrecht.

Met deze nieuwe wet kan voortaan iedereen die ‘niet-traditionele seksuele relaties’ propageert tegenover minderjarigen, in woord of gemedieerd, een boete krijgen tot omgerekend 5.150 euro.

Onzin

Volgens de representanten van de wet geheel bedoeld om kinderen te beschermen. En vanuit christelijke overtuiging. Natuurlijk…

Dat de intenties van de wet zich richten op zogenaamde bescherming van kinderen, is klinkklare onzin. Kinderen zonder homoseksuele gevoelens ontwikkelen deze niet op basis van bekendheid met homoseksualiteit. Laat staan dat ze hierin actief worden.

En kinderen en jongeren die homofiel of homoseksueel zijn, voelen zich alleen maar meer bedreigd en verstoten. Er is dus eerder sprake van een verkapte hetze tegen homo’s. Weg mensenrechten!

Gevaarlijk

Dat de aan een goddelijk complex leidende Russische president de rechten van anderen niet hoog heeft zitten, bleek al uit zijn curieuze herbenoemingsstrategie. Dat er echter een parallel is tussen zijn herbenoeming en de algehele, omgekeerde liberalisering is bespottelijk en uiterst gevaarlijk.

Human Rights Watch rapporteerde onlangs nog dat het, sinds de val van de Sovjet-Unie, niet meer zo erg is geweest in Rusland als nu. Poetins terugkeer in het Kremlin is volgens de mensenrechtenorganisatie de directe oorzaak.

Tendentieus

Volgens Poetin zelf is er geen sprake van ‘christelijk gefundeerde’ homofobie. In gesprek met onder anderen onze minister-president bepleit hij Ruslands tolerantie en claimt hij zelfs de president der homo’s te zijn. Het is bijna aandoenlijk.

In het zo homofobe Rusland blijkt de wetgeving niets minder dan een tendentieus ‘beleidsinstrument’ om het openlijk belijden van je homoseksuele geaardheid te verbannen.

Tolerant Nederland

In Nederland bieden we gelukkig tegenwicht. Hier is iedereen welkom. Onze Lage Landen zijn dan ook al decennia het toonbeeld van tolerantie.

Niet voor niets kwamen al gedurende de Verlichting uiteenlopende wetenschappers en denkers hier hun belangrijkste werken schrijven en publiceren.

Fundamentele waarden worden in Nederland gewaarborgd. Zo is discriminatie verboden en mogen paren van hetzelfde geslacht sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren.

Nog veel leren

De Verenigde Staten gaan ten aanzien hiervan langzaam de goede kant op. Rusland moet jammer genoeg nog veel leren.

Helaas hebben we vanuit Nederland politiek gezien weinig invloed. Mogelijk kunnen we wel een signaal afgeven.

Wat mij betreft nodigen we Poetin uit voor de eerstvolgende editie van de Gay Pride in Amsterdam. Mag hij voor op de boot.

Wellicht vind hij het leuker dan gedacht. Of misschien weet hij dat stiekem wel. Dat zou zijn doorgeslagen homofobie in elk geval verklaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.