Robbert de Witt

Snowdens vrijage met Poetin is geen fraai gezicht

Door Robbert de Witt - 13 juli 2013

Snowden verblijft nu al weken op het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo, wachtend op een land dat hem in bescherming wil nemen.

De Amerikaanse justitie wil de 30-jarige Amerikaan berechten wegens het openbaren van geheime informatie over het PRISM-programma van veiligheidsdienst NSA, dat bel- en internetgegevens van miljoenen burgers verzamelde.

Asiel

Vrijdag trad Snowden dan plots naar buiten – maar de pers was niet welkom – om bekend te maken dat hij politiek asiel aanvraagt in Rusland. Uiteindelijk hoopt hij naar Latijns-Amerika te kunnen gaan.

Om zijn gehoopte beschermheren alvast wat op te vrijen, prees Snowden de regeringen van Rusland, Venezuela, Bolivia, Nicaragua en Ecuador de hemel in. ‘Deze landen verdienen mijn dankbaarheid en respect omdat zij als eerste opkwamen tegen mensenrechtenschendingen van de machtigen tegenover de machtelozen.’

Heeft Snowden inderdaad teveel wodka gedronken in de taxfree-zone?

Showprocessen

Want slechts een dag eerder zag de wereld een nieuw dieptepunt in de toch al bedenkelijke Russische rechtsstaat onder president Vladimir Poetin, met een absurde rechtszaak die deed denken aan de beruchte showprocessen onder Sovjettiran Stalin.

De in 2009 overleden advocaat Sergej Magnitsky werd donderdag schuldig bevonden aan belastingontduiking. Magnitsky werd gevangengezet toen hij miljoenenfraude bij de Russische overheid wilde openbaren.

Eigen hachje

Zeven dagen voordat zijn voorarrest van een jaar zou aflopen stierf hij in zijn cel. Magnitsky was medische behandeling onthouden en volgens een onderzoek van nota bene het Kremlin zelf was hij kort voor zijn dood mishandeld door zijn bewakers.

Voor zover bekend was het voor het eerst dat in Rusland een dode werd berecht – maar zo gaat Poetin blijkbaar om met klokkenluiders die hem niet welgevallig zijn. Snowden zweeg hierover. Eigen hachje eerst blijkbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.