Robbert de Witt

Aan macht verslaafde Berlusconi is al vaker te vroeg afgeschreven

Door Robbert de Witt - 02 augustus 2013

Silvio Berlusconi staat symbool voor alles wat er mis is met de Italiaanse politiek. Al het gejuich over zijn eerste veroordeling ten spijt, is Berlusconi nog zeker niet uitgeschakeld.

Eindelijk is het gelukt: Silvio Berlusconi is veroordeeld, na meer dan twintig rechtszaken in de afgelopen twintig jaar. Niet alleen bij links Italië gaat de vlag uit, maar ook in de rest van Europa.

Want de vrouwenverslindende en sjoemelende oud-premier is het symbool van alles wat er mis is met de Italiaanse politiek. De aan macht verslaafde Berlusconi maakte wetten van elastiek, die hij vervolgens zo ver kon oprekken dat hij een veroordeling steeds wist te ontlopen.

Jaartje huisarrest

Gisteren veroordeelde het Hof van Cassatie hem dan toch: een celstraf van vier jaar wegens belastingontduiking. Dat wordt vanwege de amnestiewet en de leeftijd van de veroordeelde (Berlusconi is 76) een jaartje huisarrest.

Veel belangrijker voor de politieke toekomst van Berlusconi is een dreigend verbod op het uitoefenen van een publieke functie. Hierover zal het Hof van Beroep in Milaan in oktober een uitspraak doen.

En nog meer definitieve uitspraken wachten: onder meer over machtsmisbruik en seks met een minderjarige prostituee (‘Rubygate’), en omkoping van een Senator.

Gerechtigheid, het net sluit zich eindelijk, zo reageren velen. Wellicht, maar Berlusconi is al vaker te vroeg afgeschreven. Sterker, sommige Italiaanse journalisten twitterden na de uitspraak zelfs Berlusconi wins.

Klappen

Immers, als Berlusconi inderdaad geen publiek ambt meer mag uitoefenen, dan zal dat verbod afgelopen zijn vóór het einde van de regeertermijn van de centrum-linkse premier Enrico Letta. De partij van Berlusconi steunt de regering-Letta, maar Berlusconi weet ook dat er impopulaire maatregelen moeten worden genomen om Italië uit de crisis te halen.

Wat is er mooier voor de gehaaide oud-premier dan een paar jaar het slachtoffer van de ‘linkse rechters’ te spelen en vanaf de zijlijn in te spelen op de breed gedeelde afkeer van de Italiaanse staat, terwijl Letta alle klappen opvangt?

Al het gejuich over deze eerste veroordeling ten spijt, is Berlusconi nog zeker niet uitgeschakeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.