Robbert de Witt

In de chaos van het Egyptische geweld verdwijnt de waarheid onder het stof

Door Robbert de Witt - 15 augustus 2013

Egypte is terug bij af. De noodtoestand, die onder president Mubarak dertig jaar lang gold, werd woensdag opnieuw afgekondigd. Verandering is in Egypte kennelijk alleen met geweld af te dwingen.

In de chaos van het Egyptische straatgeweld verdwijnt de waarheid onder het stof. Zeker is dat er gisteren honderden doden zijn gevallen door het verbijsterende geweld waarmee de oproerpolitie de straten van Caïro en andere Egyptische steden schoonveegde van Moslimbroeders.

Afrekenen

We hadden geen keuze, zeggen de Egyptische autoriteiten, aanhangers van de Moslimbroederschap vielen 21 politiebureaus aan en schoten op de politie. Het is niet te controleren. Een vooropgezet plan om definitief af te rekenen met de islamisten is waarschijnlijker.

Nu is Egypte terug bij af. Woensdag werd opnieuw de noodtoestand afgekondigd die onder Hosni Mubarak dertig jaar lang gold. Egyptenaren kunnen weer naar willekeur worden opgepakt en opgesloten zonder proces.

Steeds weer een andere groep die massaal de straat opgaat, brengt buitenstaanders in verwarring. Bij alle opstanden in de Arabische wereld lag de sympathie bij de dappere betogers, die de zittende macht uitdagen en verandering eisen.

Leefregels

Maar de uiteengeslagen Moslimbroeders hebben hun kans gehad: hun president Mohammed Morsi was de eerste democratisch gekozen leider van Egypte, en was een jaar lang aan de macht.

Democratie bleek voor Morsi en zijn Moslimbroeders echter slechts een middel om alle 85 miljoen Egyptenaren hun islamitische leefregels op te leggen – ook de niet-moslims, zoals de vele koptische christenen in het land.

Morsi zorgde ervoor dat de grondwetgevende vergadering – die een Grondwet moest schrijven voor het nieuwe, democratische Egypte – werd gedomineerd door Moslimbroeders.

Baarden en sluiers

De onafhankelijke rechtspraak was in het geding en de liberale oppositie was furieus dat hun revolutie zo te grabbel werd gegooid door de islamisten, die zich tijdens het verjagen van Hosni Mubarak in 2011 nog sluw in schaduw hadden opgesteld.

Daarop gingen, slechts zes weken geleden, miljoenen Egyptenaren de straat op om te vechten voor een Egypte zonder baarden en sluiers. Blijkbaar is dat alleen te realiseren met geweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.