Rik Kuethe

Obama’s weigering naar Moskou af te reizen, doet denken aan de Koude Oorlog

Door Rik Kuethe - 08 augustus 2013

Sinds Poetin ook formeel weer de hoogste Russische leider is, gaat het er bij de betrekkingen tussen Moskou en Washington veel ruiger aan toe. Maar de wereld is te zeer veranderd om van een nieuwe Koude Oorlog te kunnen spreken.

President Barack Obama die een topontmoeting in Moskou met zijn Russische tegenvoeter Vladimir Poetin afzegt vanwege een grote zaak die alles met spionage en geheim berichtenverkeer te maken heeft: het heeft een zweem van Koude Oorlog.

Voorafgaand aan de G8-top in Sint-Petersburg, die hij, onder meer in het gezelschap van Poetin, wel bezoekt, gaat de Amerikaanse president enige dagen naar Stockholm.

Onbegrijpelijk

Hij zou in het Nobel-museum kunnen nagaan of er al een vitrine voor hem is ingericht. Een commissie uit het Noorse parlement verleende Obama immers reeds na zijn eerste jaar in functie – en volkomen onbegrijpelijk – de Nobelprijs voor de Vrede.

Hoewel het Witte Huis nog een aantal andere wrijfpunten (zoals de Russische homowetgeving) noemde waarop Rusland en Amerika te ver uiteenliggen om een topontmoeting op dit moment te rechtvaardigen, is het duidelijk dat het onderdak bieden aan verklikker annex klokkenluider Edward Snowden door Moskou voor Obama de scherpste steen des aanstoots was om de gesprekken met Poetin af te zeggen.

Ruiger

Obama heeft lange tijd gehoopt dat de ‘reset-knop’ in de betrekkingen met de Russen zou kunnen worden gevonden. Van een verbetering van die relaties was enigszins sprake tijdens het presidentschap van Dimitri Medvedev, toen onder meer een wapenbeheersingsovereenkomst werd gesloten.

Sinds Poetin in mei ook formeel weer de hoogste machthebber in Rusland werd, gaat het er tussen Moskou en Washington veel ruiger aan toe. Dat betekent niet dat er een tweede Koude Oorlog in aantocht is. Daarvoor is de wereld, zeker het Russische deel daarvan, te veel veranderd. Evenals de belangen.

Obama, wiens buitenlandbeleid niet uitblinkt door helderheid, had geen keuze: als hij wel naar Moskou was gegaan, hadden de Republikeinen hem vast een even grote landverrader als Edward Snowden genoemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.