René van Rijckevorsel

Uitstel van Amerikaanse bommen op Syrië is verstandig – afstel is nog beter

Door René van Rijckevorsel - 29 augustus 2013

Na diverse dagen van verbaal wapengekletter krabbelen de Amerikanen en hun kompanen in Parijs en Londen een beetje terug. Het is de grote vraag wie Amerika helpt door in te grijpen in Syrië. Niks doen is voorlopig de beste optie.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama staat het sinds woensdag onomstotelijk vast: de Syrische president Bashar al-Assad is verantwoordelijk voor de gifgasaanval op een buitenwijk van Damascus een week geleden. Hoe hij het zo zeker weet, is nog onduidelijk.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wist het zelfs maandag al – nog voordat de inspecteurs van de Verenigde Naties hun onderzoek hadden kunnen afronden.

Nou, knallen maar! Kruisraketten, precisiebommen, no-fly zones, grondtroepen undercover het land in: de hele rataplan. Immers, met gifgas is de ‘rode lijn’ overtreden die van Obama niet gepasseerd mocht worden. In de media werd al gespeculeerd op een aanval vandaag, donderdag.

Pro forma

Maar zie. Na diverse dagen van verbaal wapengekletter krabbelen de Amerikanen en hun kompanen in Parijs en Londen een beetje terug. Moet er niet eerst pro forma goedkeuring worden gevraagd aan de VN-Veiligheidsraad – toestemming die de Russen overigens nooit zullen geven? En is het niet verstandiger om eerst een strategie te verzinnen?

Uitstel is prima. Nog beter is afstel. Want het is de grote vraag wie Amerika helpt door in te grijpen.

Folteren

Al meer dan twee jaar strijdt een onduidelijk amalgaam van extreem-soennitische bewegingen, criminelen en opstandige burgers tegen de alevitische president. Maar evengoed nemen de opstandelingen elkaar onder vuur en folteren zij elkaar.

Veel strijders zijn bovendien aanhangers van het giftige gedachtegoed van Al-Qa’ida. Amerika dat door in te grijpen in Syrië straks Al-Qa’ida in het zadel zou helpen – dat zou een nieuw en absoluut dieptepunt zijn in de ironie van de geschiedenis.

Libië

Wie in Syrië wil ingrijpen, moet kijken naar de situatie in Libië. De Noord-Afrikaanse woestijnstaat is nu een ongecontroleerde vrijhaven voor criminelen en islamitische terroristen.

Bezint dus eer gij begint. Probeer eerst de strijdende partijen bijeen te brengen voor onderhandelingen – als dat nog kan. Niks doen in Syrië is voorlopig de beste optie.

Volg @Rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.