Afshin Ellian Afshin Ellian

Westen moet optreden tegen Poetins barbaarse antihomowet

Door Afshin Ellian - 14 augustus 2013

De Russen zochten een nieuwe nationale vijand en Vladimir Poetin, hun president, vond er een: homoseksualiteit. De antihomowetten van het Kremlin zijn ronduit onmenselijk; alle beschaafde landen zouden zich hiertegen moeten verzetten.

De Russische federatie is, als erfgename van de Sovjet-Unie, nog steeds op zoek naar haar identiteit. Rusland mist vaste grond onder de voeten. Is dat een vreemde gedachte? De Russen beschouwen hun eigen grond als heilig.

Toch missen Russen het fundament waarop de identiteit van een volk wordt gebouwd. Zo eren ze het Rode Leger, omdat dat leger nazi-Duitsland heeft verslagen. Ruim twintig miljoen Russen kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De herinnering aan het heldhaftige optreden van het Rode Leger en het Russische volk tegen het nazisme verblindt de Russen: ze zien de misdaden die het Rode Leger in andere landen pleegden niet onder ogen.

De mond snoeren

Het Rode Leger pleegde ernstige oorlogsmisdrijven, onder andere in Duitsland en in Oost-Europa. President Vladimir Poetin heeft een wet aangenomen die de vervalsing van de geschiedenis met betrekking tot het Rode Leger strafbaar maakt. Daarmee wil Poetin elke kritiek op de Sovjetleiding tijdens de oorlog de mond snoeren.

Poetins krampachtige houding vindt haar oorsprong in het dispuut rond de identiteit van de Russische federatie. De Russen wordt van staatswege aangeleerd om alleen het mooie en het heilige uit het verleden te herdenken. Ze hebben geen last van begrippen als collectieve schuld of maatschappelijke waarheid.

Waardigheid

Eigenlijk is president Poetin een voortzetting van het leven in onwaarheid dat de socialistische regimes kenmerkte. Waarin ligt de legitimiteit van de Russische macht? Wat geeft de Russen hun waardigheid terug? Wat zijn de verhalen en de principes waarop de collectieve identiteit van de Russische federatie is gebouwd?

Bij gebrek aan denkers en dichters achten president Poetin en zijn clan zich verplicht om vorm te geven aan de collectieve identiteit. Desnoods moeten in Rusland de staatsprookjes via het Wetboek van Strafrecht worden beschermd.

Zoektocht

In de omgang met de samenleving en haar geschiedenis is dit is een ouderwetse Sovjetmethode. Het Rusland van oude meesters als Poesjkin, Tolstoi en Dostojevski lijdt aan chronisch geheugenverlies. De Russen zoeken naar een gemeenschappelijke moraal die zin geeft aan het bestaan.

De Russisch Orthodoxe Kerk levert een enorme bijdrage aan deze zoektocht. Maar dat is niet voldoende om in de 21e eeuw de identiteit van een volk te bepalen. Het aanwijzen van een vijand zou dit identiteitsproces kunnen vergemakkelijken.

Alcohol

En wie moet als vijand worden aangeduid? Wie bedreigt de Russen met uitroeiing? Zijn dat de buitenlanders? De nazi’s zijn er niet meer. En de Amerikanen kunnen niet als vijand worden beschouwd, hooguit als concurrent.

De grootste vijanden van Rusland zijn overmatig gebruik van alcohol en het leven in onwaarheid. Meneer wodka en de onwaarheid! Welbeschouwd creëert wodka de condities waaronder mensen voor korte tijd in waarheid kunnen verkeren. Tijdelijk, zolang ze dronken zijn.

Vijand

Ondanks het feit dat veel Russen om het leven komen door meneer wodka, moet er een echt vijand zijn die de Russen bedreigd. Een vijand die ze wel kunnen aanpakken. Op naar een concrete vijand.

De clan van president Poetin heeft een nieuwe vijand gevonden. En die vijand is ook te bestrijden. Daarbij kan Poetins clan zelfs op de steun van de Orthodoxe Kerk en de Communistische Kerk rekenen. De nieuwe vijand heeft een menselijke gedaante, waardoor hij aanwijsbaar en herkenbaar is. De Russen mogen al hun ellende aan deze vijand toeschrijven.

Mooi verhaal

En een vijand zonder buitenlandse connecties is geen vijand – daarom heeft de door Poetins clan uitgevonden vijand connecties met buitenlandse machten en krachten. De vrienden van de vijand van de Russische ziel zitten in het Westen. De cirkel is rond, dacht Poetin. Dat is een mooi verhaal, dacht hij, de opvoeder van het volk. De vijand heet homoseksualiteit.

Poetins clan heeft de heilige oorlog verklaard aan Ruslands gevaarlijke vijand. Homo’s worden gepest, vervolgd en mishandeld. Zo gaan ze met een existentiële vijand om. De homovijandige houding van het Kremlin is ronduit onmenselijk.

Het kan niet zo zijn dat ze in Rusland een deel van de bevolking, namelijk de homoseksuelen, als vijand van Rusland aanduiden.

Gewelddadig

Dat is onaanvaardbaar. Dit zou ook tot geweld tegen homo’s leiden. Er zijn genoeg gekken in Rusland die in dit soort verhalen geloven.

De homoseksuelen werden in Rusland al voor de invoering van deze maatregelen vrij gewelddadig bejegend. Wat kan Europa doen aan deze toestand, die we als ernstige schending van de rechten van de mens mogen kwalificeren?

Sommigen eisen dat Europa de Olympische Winterspelen moet boycotten. Dat is niet verstandig. Er zijn altijd voldoende politieke redenen om een sportevenement te boycotten. Daardoor zouden internationale sportieve evenementen onmogelijk worden.

Onder druk zetten

Sport en politiek moeten niet door elkaar worden gehaald. Maar het Internationaal Olympisch Comité moet de Russen stevig onder druk zetten om de antihomowetgeving niet in te voeren. Dat moet omdat er homoseksuele sportmannen en -vrouwen zijn die aan de Olympische Winterspelen moeten deelnemen.

Bovendien maken de Russische wetten het de homoseksuele toeschouwers onmogelijk om naar de Olympische Winterspelen te komen. Deze twee argumenten vormen voldoende objectieve gronden voor de bestuurders om ernstige gesprekken aan te gaan met de Russische regering.

Alle beschaafde mensen en regeringen moeten zich verzetten tegen de antihomowetten van de Russische Federatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.