Robbert de Witt

Angela Merkel is een verademing vergeleken met de weinig koersvaste Nederlandse politici

Door Robbert de Witt - 23 september 2013

De verkiezingszege van Angela Merkel maakt duidelijk dat Duitsers geen experimenterende politici willen, maar een politiek leider die nadenkt, nog eens nadenkt en dan rustig een koers uitstippelt. Weinig opwindend, maar wel een verademing.

De verkiezingsslogan ‘Keine Experimente‘ leidde in Duitsland tot een van de grootste zeges voor de christen-democraten ooit. CDU-leider Konrad Adenauer voelde in 1957 perfect aan dat de Duitse kiezer niet zat te wachten op verandering. Adenauer kreeg de absolute meerderheid in de Bondsdag.

Die les is de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijkbaar niet vergeten en leverde haar gisteren bijna ook een absolute meerderheid op.

Saai

‘Ik denk eerst na voordat ik een besluit neem,’ zo werd Merkel niet moe te benadrukken tijdens de behoorlijk saaie verkiezingscampagne – alleen de opgestoken middelvinger van Merkels niet zo bedachtzame uitdager Peer Steinbrück veroorzaakte wat ophef.

Merkel krijgt haar derde termijn, en de meeste Duitsers vinden dat prima.

Dat zij nu niet kan rekenen op haar liberale coalitiepartner FDP, zal haar vermoedelijk niet nerveus maken. In haar eerste regeerperiode werkte Merkel ook prima samen met de sociaal-democratische SPD – die daarna net als de FDP nu werd afgestraft door de kiezer. Dus dat zal met een nieuwe partner (opnieuw de SPD of wellicht de Groenen) ook wel weer lukken.

Windmolens

De CDU/CSU-campagne draaide volledig om Merkels persoonlijkheid. Aan het einde van een televisieduel met haar linkse rivaal SPD-leider Peer Steinbrück vatte Merkel haar sterkste punt prachtig samen: ‘U kent mij toch.’

Afgezien van haar plotse en volgens critici ook onbegrijpelijke besluit om na het kernongeluk bij Fukushima van de ene op de andere dag kerncentrales in te ruilen voor windmolens, is Merkel zelden te betrappen op overhaaste stappen.

Verademing

De Duitsers hebben haar behoedzaamheid beloond. Zij willen geen politici die experimenteren, maar een politiek leider die nadenkt, nog eens nadenkt en dan rustig een koers uitstippelt.

Ook van Berlijn hoeft niemand blauwdrukken of grootse toekomstvisies te verwachten.

Ja, dat is weinig opwindend, maar tegelijk een verademing ten opzichte van de weinig koersvaste politieke leiders in Duitslands buurlanden. Inclusief Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.