Robbert de Witt

Dankzij Russische meesterzet is militair ingrijpen in Syrië voorlopig van de baan

Door Robbert de Witt - 11 september 2013

Een diplomatieke meesterzet van Rusland zorgde ervoor dat een strafactie tegen Syrië voorlopig van de baan is. Obama kan blij zijn dat er eindelijk een diplomatieke opening met Syrië is gecreëerd.

De afgelopen dagen keek iedereen uit naar de toespraak tot het Amerikaanse volk die Obama dinsdag hield. Het moest een ultieme poging worden zijn volk en het Congres te overtuigen van militaire actie tegen het Syrische regime, als straf voor de inzet van chemische wapens op 21 augustus.

Maar toen Obama vannacht zijn speech gaf – waarin hij onder meer zei eerst het diplomatieke pad af te zullen wandelen – bleek het al weinig relevant meer.

Ontsnappen

Na een diplomatieke meesterzet van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, beloofde de Syrische regering dinsdagmiddag akkoord te gaan met toezicht op en vernietiging van de enorme voorraad chemische wapens in het land.

Lavrov greep zijn kans na wéér een uitglijder van zijn Amerikaanse collega John Kerry, die had geopperd dat Syrië kan ontsnappen aan een Amerikaanse aanval als het ‘nog deze week’ afstand doet van zijn gifgassen.

Retorisch bedoeld, verklaarde het Witte Huis haastig over Kerry’s geklungel, maar het was al te laat: Lavrov dook behendig in dit diplomatieke gat en overtuigde de Syrische regering.

Afgang

Voorlopig geen actie dus, en daar kan Obama alleen maar blij om zijn. Trouwe bondgenoot Groot-Brittannië is tegen, de Amerikaanse bevolking is tegen, en in het Congres dreigde een afgang.

Dat er zo veel weerstand bestaat tegen ingrijpen, is begrijpelijk. De kans bestaat dat door Assad hard te raken allerlei Al-Qa’ida-achtige bewegingen de overhand krijgen in het land – daar kan het Amerikaanse belang toch ook niet mee gediend zijn?

De kans is klein dat de chemische wapenvoorraden straks onder VN-toezicht ook echt zullen worden vernietigd. Landen in deze regio (Irak, Iran) zijn zeer kundig in het traineren en misleiden van internationale inspecties. Met militaire aanvallen was de kans overigens ook klein dat de vele, over het hele land verspreide opslagplaatsen zouden worden vernietigd.

Dankbaar

Maar de kans dat gifgas nogmaals wordt ingezet is wel kleiner geworden. En er is eindelijk een diplomatieke opening gecreëerd met de Syriërs.

We moeten niet Washington, maar Moskou dankbaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.