Afshin Ellian Afshin Ellian

De as van het kwaad in Midden-Oosten: Iran, Syrië, Hezbollah

Door Afshin Ellian - 06 september 2013

Iraniërs die geëmotioneerd voor de Palestijnen opkomen, zwijgen over de oorlogsmisdaden in Syrië. Het is een pijnlijke waarheid: het heroïsche Iran is medeplichtig aan de Syrische verschrikkingen.

Het Syrië-circus draait op volle toeren. De diplomatieke crisis rond Syrië wordt met de dag spannender. Wereldwijd wordt gevreesd voor een internationaal gewapend conflict om Syrië.

De Russische president Vladimir Poetin vormt het epicentrum van de Syrië-crisis. Poetins Rusland – en niet Syrië zelf – is de oorzaak van deze diplomatieke crisis.

Raketten

Eerst zegt Poetin dat als Amerikanen over bewijs beschikken aangaande de chemische aanval door Assads troepen, ze met toestemming van de VN-Veiligheidsraad het Syrische regime mogen bestraffen. Vervolgens zegt hij dat als Amerika zonder toestemming van de VN Assad aanvalt, Rusland S-300 raketten aan landen in moeilijkheden zal verkopen.

Rusland had een contract met Iran ter waarde van 4 miljard dollar voor de verkoop van S-300 raketten. Dat zijn zeer geavanceerde luchtdoelraketten. Na overleg met de Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland het contract met Iran ontbonden in ruil voor de opheffing van het Amerikaanse raketschildproject voor Europa.

George W. Bush

Rusland zou deze raketten ook aan Syrië leveren. Die levering is wegens de burgeroorlog opgeschort. Poetin doet kortom ontzettend stoer. En Obama en zijn ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken gebruiken de bekende retoriek van oud-president George W. Bush. Ja, die gehate Bush is terug in Washington.

Obama en zijn mensen mijden zorgvuldig het woord ‘massavernietigingswapen‘. Terwijl het in de Syrische zaak juist alleen maar om de inzet van massavernietigingswapens gaat. Obama’s benadering conform de retoriek van Bush: we kunnen niet passief blijven toezien hoe Assad chemische wapens (vroeger noemden ze dat massavernietigingswapens) inzet tegen de burgerbevolking, Assad is een gevaar voor de wereldvrede, et cetera.

Wraak

Het is de wraak van de geschiedenis. De geest van de Bush-politiek keert genadeloos terug via de zittende Amerikaanse regering.

Volgens Duitse media zouden Duitse inlichtingendiensten gesprekken hebben afgeluisterd van een hoge vertegenwoordiger van Hezbollah in Damascus met de Iraanse ambassadeur in Syrië. Uit dat gesprek wordt duidelijk dat het regime van Assad chemische wapens heeft ingezet.

De Duitse regering heeft erkend dat de chemische aanval door de troepen van Assad is uitgevoerd. Maar de interessantste melding kwam uit Iran. Oud-president Rafsanjani hield een paar dagen geleden een toespraak in het noorden van Iran.

Rumoer

Daar zou hij hebben gezegd dat de Syriërs in een ellendige situatie verkeren. Stadions worden er als gevangenis gebruikt omdat de gevangenissen vol zijn, en hun eigen regering valt ze aan met chemische wapens, aldus Rafsanjani. En straks zullen ze door Amerikanen worden aangevallen, voegde hij eraan toe.

De toespraak van Rafsanjani leidde tot veel rumoer. Vertegenwoordigers van Rafsanjani ontkennen dat hij de Syrische regering verantwoordelijk houdt voor de gifgasaanval. Maar kort daarna dook op verschillende Iraanse sites de opname op van Rafsanjani’s toespraak.

En inderdaad, Rafsanjani zegt dat de Syrische regering de gifgasaanval heeft uitgevoerd.

Misdadig

In Iran wordt dat als een schande gezien. Maar Rafsanjani wilde daarmee het Iraanse volk waarschuwen voor het onverstandige en eigenlijk misdadige beleid van de Iraanse leider Khamenei. Generaal Qasem Soleimani, de leider van de Quds-divisie van de Revolutionaire Garde, kondigde aan dat Iran tot het einde aan de kant van Assad zal blijven strijden. De troepen onder leiding van Soleimani vechten in Syrië samen met Hezbollah om Assad in het zadel te houden.

Verantwoording

De reden is dat Syrië, volgens de Iraanse doctrine, de frontlinie van de strijd tegen Israël vormt. Deze idiote misdadigers vergeten dat ze door hun militaire aanwezigheid in Syrië medeplichtig worden aan de oorlogsmisdaden die het regime van Assad pleegt.

Dat is wat Rafsanjani het Iraanse volk duidelijk wilde maken. De Iraanse regering is gewoon medeplichtig aan de oorlogsmisdaden, gepleegd door het Syrische regime – en daarmee bedoel ik niet alleen de gifgasaanval. Ooit zal de Iraanse regering daarvoor verantwoording moeten afleggen.

Heroïsch

De Iraniërs die erg geëmotioneerd voor Palestijnen opkomen, zwijgen over de oorlogsmisdaden die in Syrië worden gepleegd. Zelfs Iraanse oppositionele bewegingen zijn niet echt actief rond de gebeurtenissen in Syrië. De pijnlijke waarheid luidt: het heroïsche Iran is medeplichtig aan de verschrikkelijke oorlogsmisdaden in Syrië.

Voor de liefhebbers van de ayatollahs wordt het straks heel moeilijk om bij de discussie over het nucleaire programma van Iran nog steeds over de eeuwige vreedzame aard van Iran te spreken.

Vijand

In een toespraak op 5 september voor de Raad van Experts herhaalde Khamenei de kern van het buitenlandbeleid van Iran: ‘Imam Khomeini zei dat het zionistische regime een kankergezwel is dat moet worden vernietigd. Hij pleegde nooit takiyya in de zaak van het zionistische regime. Ook heeft imam Khomeini in relatie tot Amerika en het Amerikaanse kwaad nooit takiyya gebruikt. Imam Khomeini sprak over Amerika in beroemde bewoordingen als de grote satan.’

De vijand heeft ons niet willen misleiden (takiyya).

Laten we de waarheid uitspreken: de islamitische republiek Iran, de Arabische republiek Syrië en Hezbollah vormen de as van het kwaad in het Midden-Oosten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.