René van Rijckevorsel

Goed dat aanval op Syrië moet wachten, maar optreden Obama en Kerry is beschamend

Door René van Rijckevorsel - 02 september 2013

Dat Barack Obama nog niets heeft ondernomen in Syrië en wacht op een mandaat van het Amerikaanse Congres is uiteindelijk verstandig. Maar de manier waarop het allemaal is gegaan, is beschamend.

Speak softly and carry a big stick, was de leidraad in het buitenlandse beleid van Theodore Roosevelt, de Republikein die van 1901 tot 1909 president van de Verenigde Staten was.

Zijn verre opvolger, de Democratische Amerikaanse president Barack Obama, heeft dit adagium omgedraaid. Hij gebruikt harde woorden, maar hij durft de stok om mee te slaan niet te gebruiken.

Sarin

De Amerikanen hebben zichzelf geen goede dienst bewezen, de afgelopen twee weken. Obama en zijn buitenlandminister John Kerry wisten al ruim voordat de onderzoekers van de Verenigde Naties hun werk in Syrië hadden afgerond – wat pas over drie weken het geval is – zéker dat er op 21 augustus gifgas is gebruikt in een buitenwijk van Damascus. ‘Tijd voor actie.’

Ook wisten de Amerikanen meteen al zeker wie het gif had gebruikt: de Syrische president Bashar al-Assad. En gisteren wist Kerry ook nog eens te vertellen dat het om sarin ging.

Kruisraket

Maar de actie bleef uit. Tien dagen bikkelharde taal, maar nog geen kruisraket op Damascus. Dit weekeinde besloot Obama zelfs om het Congres op 9 september om toestemming te vragen voor zijn strafexpeditie.

Het is goed mogelijk dat het Congres instemt en dat het VN-inspectierapport Obama en Kerry achteraf gelijk zal geven. Maar de strijd in Syrië is te gecompliceerd om zo snel conclusies te trekken als Obama en Kerry deden.

Mandaat

Dat Obama en Kerry nog niets hebben ondernomen in Syrië, is dus uiteindelijk verstandig. Net zoals het goed is dat Obama een mandaat vraagt van het Congres – bij de VN zal hij het niet krijgen.

Maar de manier waarop het allemaal is gegaan, is beschamend. Obama’s politiek van grote mond en vervolgens twijfels en terugtrekkende bewegingen, past niet bij de morele en militaire grootmacht die Amerika nog pretendeert te zijn.

Volg @Rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.