Fred Sengers

Is China de grote vijand in een nieuwe Koude Oorlog?

Door Fred Sengers - 24 september 2013

Kennis is macht en iedereen bespioneert iedereen. Onze eigen James Bonds van de AIVD waarschuwen voor Chinese spionnen die Nederland afschuimen naar bedrijfsgeheimen en Chinese immigranten onder ‘extreem zware druk’ zetten.

De makers van de James Bond-film begrepen het als eerste: er is een nieuwe Koude Oorlog aan de gang. De nieuwe Koude Oorlog is met de Chinezen. De oorlog met Al-Qa’ida is blijkbaar gewonnen, want al een half jaar worden we bestookt met spionnennieuws over de nieuwe vijand.

Drones

Afgelopen weekend deed het Amerikaanse adviesbureau voor computerbeveiliging FireEye een duit in het zakje. Een Chinees team van hackers zocht twee jaar naar geheime informatie over Amerikaanse drones. Volgens FireEye is het de grootste cyberspionage-actie die tot nu toe is ontdekt.

FireEye herleidt de hackpogingen tot een groep die door de Amerikanen ‘Comment Crew’ wordt genoemd. De groep kwam in februari ook in het nieuws toen een ander bureau dat zijn geld met computerbeveiliging verdient, Mandiant, de groep beschuldigde van het hacken van Amerikaanse defensiecomputers.

Pentagon

Volgens Mandiant maakt de groep deel uit van Unit 61398, een eenheid van het Volksbevrijdingsleger die vanuit Sjanghai werkt. Volgens FireEye is de werkwijze en de gebruikte software dezelfde als van die groep.

Opnieuw is het niet de Amerikaanse regering zelf, maar een aan het Pentagon gelieerde onderneming die met beschuldigingen komt over Chinese cyberspionage.

Eerder dit jaar leidden wederzijdse beschuldigingen tot grote diplomatieke spanningen tussen de twee landen. Die werden met veel moeite gladgestreken voor de topontmoeting tussen president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping in juni.

Uw surfgedrag

En ook onze eigen James Bonds van de AIVD waarschuwen voor Chinese spionnen die Nederland afschuimen naar bedrijfsgeheimen en Chinese immigranten onder ‘extreem zware druk’ zetten.

Spioneert China in het buitenland? Natuurlijk – dat doet elk zichzelf respecterend land. Kennis is macht. Dankzij Edward Snowden weten we dat de Verenigde Staten een groot deel van het internationale telefoon- en e-mailverkeer onderscheppen, uw surfgedrag volgen en ons betalingsverkeer bekijken.

Slachtoffer

De Britten doen dat, de Duitsers, de Fransen. Die satellietschotels in het Friese Burum, waar zijn die eigenlijk voor?

China ontkent in alle toonaarden dat het aan cyberspionage doet. Het land claimt dat het zelf slachtoffer is van spionage. Begin juni maakte het gedetailleerde gegevens bekend van het Nationale Computer Netwerk Reactie Team CNCERT.

Daarin stond dat alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar 54 hackpogingen vanuit de Verenigde Staten waren ondernomen om computers van de Chinese overheid, universiteiten en toeleveranciers van het Volksbevrijdingsleger binnen te dringen.

Internet

Natuurlijk wordt China bespioneerd. Zoals elk zichzelf respecterend land wordt bespioneerd. Kennis is macht.

De grote vraag is hoe landen daarmee omgaan. Wat dat betreft kunnen we iets van de Chinezen leren. Huang Chengqing, directeur van het Nationale Computer Netwerk Reactie Team CNCERT, zei eerder dit jaar: ‘Als het werkelijk zulke geheime informatie is die werd gestolen, waarom was die dan überhaupt via het internet bereikbaar?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.