Afshin Ellian Afshin Ellian

Wilders creëert zelf problemen door samenwerking met Le Pen

Door Afshin Ellian - 27 september 2013

De Algemene Beschouwingen moesten gaan over het toekomstige welzijn van Nederland. In plaats daarvan zagen kiezers volksvertegenwoordigers die elkaar uitscholden in de hoop in de smaak te vallen.

De eerste echte Algemene Beschouwingen van het kabinet-Rutte II startten rumoerig. Het debat begon met een confrontatie tussen de Kamerleden Geert Wilders en Alexander Pechtold.

De D66-leider verzocht Geert Wilders om afstand te nemen van rechts-extremistische uitingen bij een PVV-demonstratie in Den Haag.

Volgens Pechtold waren NSB-uitingen te zien bij de PVV-demonstatie in Den Haag. Sommigen zouden de Hitlergroet hebben gebracht. En toen werd Wilders boos: ‘Wat een zielig, miezerig mannetje is de heer Pechtold toch, te klein om te bestaan.

Natuurlijk hebben wij niets met extremistische of antisemitische figuren of andere idioteriën, dat spreekt toch voor zich.’

Probleem

Ik denk dat Geert Wilders niet begrijpt waarover het gaat.

Wilders moet onder ogen zien dat hij zelf recentelijk een ernstig probleem voor zijn partij in het leven heeft geroepen. Sinds de PVV met Marine Le Pen (Front national) samenwerkt, bestaat er een band tussen PVV en een extreem-rechtse partij. Dat is gewoon de waarheid.

Tuig

Front national is een extreem-rechtse partij. Daaruit moeten we niet concluderen dat ook de PVV een extreem-rechtse partij is. Uit het een kan niet het ander worden afgeleid. Maar wie een demonstratie organiseert, neemt het risico op de koop toe dat ook tuig zich zou kunnen aansluiten.

Ook arme Arie Slob is een miezerig mannetje. Pechtold nuanceerde zijn opmerking door later te zeggen: ‘Ik heb Wilders niet uitgemaakt voor rechts-extremist, alleen gevraagd om afstand te nemen. Maar dan kruipt hij in de slachtofferrol en begint te schreeuwen en te schelden.’

Alexander Pechtold

Tja, zo begon het debat. Waar ging het over? Nergens. Waarom overheerste Pechtold het debat door Wilders verantwoordelijk te houden voor een paar demonstranten? Moet Pechtold verantwoordelijk worden gehouden voor iedereen die zijn bijeenkomsten bijwoont?

En wat voegde dat toe aan de Algemene Beschouwingen? Wil Pechtold op deze wijze bewijzen dat Wilders niet deugt?

Ik denk niet dat u zit te wachten op dit soort debatten.

De weg kwijt

Wie op deze manier debatteert bij de Algemene Beschouwingen, is op zijn minst de weg kwijt. Bovendien toont het debatje een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef bij sommige politici.

Stel dat Wilders daadwerkelijk afstand had genomen van neonazi’s, wat zouden we daarmee hebben bereikt voor het nog te voeren debat over bezuinigingen en lastenverzwaringen? Niets.

Aan de andere kant is het waar dat Wilders’ verontwaardiging niet meer origineel is. Zolang hij met Le Pen samenwerkt, moet hij door anderen worden aangesproken op zijn nieuwe vrienden.

Erg dom

Het moest gaan om het toekomstige welzijn van het Nederlandse volk. De SP, de PVV en de Partij voor de Dieren gaven al bij voorbaat aan dat ze niet wilden debatteren. Dat was erg dom.

De middenklasse gaat door de kabinetsmaatregelen fors meer belasting betalen over het geld dat ze extra verdienen boven een bepaalde inkomensgrens. Voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van circa 70.000 euro per jaar zou de marginale druk stijgen van 52 naar 60 procent, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Het is de PvdA dus gelukt om de middenklasse tot 60 procent te belasten.

De klos

Hoe zit het precies met de nivellering van de PvdA? In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dijsselbloem: ‘Tot een inkomen van 20.000 euro ligt de marginale druk op circa 20 procent. Daarna stijgt hij tot 50 procent. Bij een jaarinkomen van meer dan 115.000 euro daalt de marginale druk tot circa 55 procent.’

Zie u het nog niet? Vanaf 115.000 wordt er niet of nauwelijks genivelleerd, maar die tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van circa 70.000 euro zijn de klos. De PvdA-grens voor de nivellering ligt bij 115.000 euro. Wie meer verdient, hoeft de PvdA-maatregelen niet te vrezen.

Socialisten

Deze getallen moeten we onthouden. Ze zijn typerend voor de manier waarop in Den Haag over de gewone hardwerkende Nederlander wordt gedacht. De echte rijken zullen de socialisten niet op hun weg vinden.

Socialisten plukken de gewone mensen kaal. Een politieke partij die zich voor deze grote groep durft in te zetten, kan heel groot worden.

Niet alleen de getroffen middenklasse, maar ook anderen die door hard werken dat inkomensniveau hopen te bereiken, moeten zich zorgen maken over de voorgestelde maatregelen.

Logica

Terwijl de kiezer een debat wil zien over rechtvaardigingsgronden van de overheidsmaatregelen, stonden volksvertegenwoordigers elkaar uit te schelden in de hoop dat ze daarmee in de smaak zouden vallen bij de kiezer.

De oppositie moet de PvdA ondervragen over de rechtvaardigende logica achter de nivellerende cijfers. Zo moest het debat aanvangen.

Het eerlijke verhaal over nivellering: er zit geen enkele gedachte, lijn of rechtvaardigheidsvisie in de nivelleringsdrang van de PvdA. Ik zie slechts één logica: de heilige grens van 115.000 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.