Fred Sengers

Jaar van het Paard doet bijgelovig China hopen en vrezen

Door Fred Sengers - 06 februari 2014

Bijgeloof is overal in China, zelfs bankiers laten zich adviseren door astrologen. Het aanbreken van het jaar van de hervormingen brengt ernstige twijfels met zich mee: staat het land geluk of juist tegenspoed te wachten?

Op 31 januari is volgens de Chinese jaartelling een nieuw jaar begonnen. Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, speelt de maankalender nog een grote rol bij het vaststellen van de datum van de Chinese feestdagen.

Het Chinees Nieuwjaar is veruit de belangrijkste feestdag voor de Chinezen. Het nieuwe jaar staat voor een nieuw begin: de dagen worden langer, de lente komt eraan, alles is klaar voor een verse start.

Dat geldt niet alleen voor de natuur, maar ook voor het persoonlijk leven. Niet voor niets wordt er met Chinees Nieuwjaar vuurwerk afgestoken om het mythische monster Nian te verjagen, dat symbool staat voor slechte invloeden en tegenspoed.

Eigenzinnig

Veel Chinezen kijken daarbij ook naar de astrologie. Volgens de Chinese dierenriem is het Jaar van het Paard begonnen. Het paard is het edelste der dieren, en de Chinese astrologie dicht hem veel positieve eigenschappen toe. Zo zijn paarden harde werkers en eigenzinnige denkers. Het Jaar van het Paard staat dus voor een jaar met veel activiteit, arbeid en hervorming.

De Chinese dierenriem is gebaseerd op een zestigjarige cyclus. Naast de twaalf dierentekens, is een jaar ook gekoppeld aan één van de vijf elementen hout, water, vuur, metaal of aarde.

Het komende jaar is dat hout, dus 2014 is het jaar van het houten paard. Hout staat onder meer voor groei: 2014 wordt een jaar van aanpakken en oogsten. Maar daar zijn de meesters van feng shui het met elkaar oneens.

Oorlog

Sommigen zijn positief gestemd. Zij wijzen erop dat het vorige jaar van het paard, 2002, het begin was van een ongekende economische groeiperiode.

Maar er zijn er ook die denken dat alle inspanningen leiden tot instabiliteit en mogelijk conflicten. Zij wijzen erop dat in vorige jaren van het houten paard oorlogen begonnen, zoals in 1894 de Eerste Japans-Chinese oorlog.

Allemaal onzin, zegt u? Miljoenen Chinezen zullen niet graag een huisnummer, kenteken of telefoonnummer met een of meerdere vieren accepteren (het Chinese woord voor vier, si, klinkt als het woord voor dood). De weerzin tegen dit ongeluksgetal is zo groot, dat Chinezen zelfs spreken van tetrafobie.

Scherpe hoeken

En als ze een lot kopen, zullen ze bovengemiddeld vaak een acht of negen kiezen, want dat brengt geluk.

Grote ondernemingen laten zich, voordat ze een belangrijk contract sluiten of naar de beurs gaan, door feng shui-meesters adviseren over een geschikte datum.

Zelfs de Bank of China liet zich bij de bouw van een kantoor in Hongkong adviseren over feng shui. Dat de scherpe hoeken van de kantoortoren – die messen symboliseren – precies wezen naar het hoofdkantoor van concurrent HSBC vonden ze bij de grote staatsbank niet erg.

Slang

Het zou me niets verbazen als zelfs de leiders van de Volksrepubliek naar de Chinese astrologie kijken. Stiekem, want formeel is de communistische partij wars van bijgeloof. Maar je weet maar nooit.

Ze zullen opgelucht zijn dat het Jaar van de Slang is afgelopen. Want de slang staat voor transformatie. Maar ook in het Jaar van het Paard ontkomt de partij niet aan het slangenjaar 1989.

Komende zomer wordt het neerslaan van het protest op het Tiananmenplein voor de 25ste keer herdacht. En dat geeft de partijleiders nu al kopzorgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.