Eric Vrijsen

De Krim bewijst dat investeren in de tot op het bot uitgemergelde krijgsmacht moet

Door Eric Vrijsen - 29 maart 2014

Een kwart eeuw na de val van de Muur ontstaat in het Oosten een nieuwe dreiging. Hoog tijd dat het kabinet naar Barack Obama luistert en investeert in het leger.

Rusland annexeerde De Krim en de Europese Unie werd het met moeite eens over halfzachte economische sancties. De Amerikaanse president Barack Obama kwam het oude continent deze week wakker schudden. ‘Vrijheid is niet gratis,’ zei hij in Brussel. Ook in Den Haag maakte Obama duidelijk dat Rusland zich ontwikkelt tot een gevaar voor de vrije wereld.

Hoe kan Europa reageren op dat gevaar? Met de reflexen van de Koude Oorlog of met het comfort van de vreedzame coëxistentie? Ook Obama weet niet precies wat de Russische president Vladimir Poetin in zijn schild voert, maar hij wil dat de Europeanen het zekere voor het onzekere nemen en de eigen verdediging serieus nemen.

Zuinig kabinet

Het Nederlandse kabinet reageerde zuinig. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde hogere defensie-uitgaven ‘een slecht idee’, want dan moet hij elders bezuinigen en dat maakt het economisch herstel moeilijker.

Wacht maar af, schatkistbewaarder. Straks pikt Poetin een deel van Moldavië in of worden de Baltische staten direct bedreigd. Enig idee hoe de beurzen, de banken en de bestedingen dan reageren?

VVD-premier Mark Rutte drukte zich iets genuanceerder uit, maar ook hij voelt er niets voor om de tot op het bot uitgemergelde krijgsmacht te versterken. VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie reist binnenkort naar de Volksrepubliek China om zoete broodjes te bakken. En PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken beweerde dat de Europese defensie niet met extra uitgaven, maar door intensievere samenwerking verstevigt.

Roestende tanks

Ze draaien er allemaal omheen. Ze willen de harde werkelijkheid niet onder ogen zien. Een kwart eeuw na de val van de Muur ontstaat in het Oosten een nieuwe dreiging.
In Nederland staan legervoertuigen te roesten op verlaten kazerneterreinen. Hypermoderne tanks en patrouillevliegtuigen voor het opsporen van onderzeeboten werden verpatst. Het militaire personeel moet met een kwart inkrimpen en van de overblijvers wordt een kwart ingezet om de politie te ondersteunen of gereed te staan voor dijkbewaking.

De marinefregatten zijn geschikt om (niet-nucleaire) kruisraketten te lanceren. Maar de gedachte dat Nederland zo’n afschrikwekkend wapen zou moeten aanschaffen, is nog niet tot de Trêveszaal doorgedrongen.

Mijnheer de president van de Verenigde Staten, u was eerder deze week in Nederland. Dit weekeind vliegt u vanuit Saudi-Arabië terug naar Washington. Maak even een tussenlanding op Schiphol voor een hartig woordje met die PvdA- en VVD-ministers. Heel misschien dat ze het dan snappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.