Robbert de Witt

Onbegrijpelijk dat Europese Unie Boko Haram niet op terreurlijst plaatst

Door Robbert de Witt - 13 mei 2014

Boko Haram zaait dood en verderf in Nigeria. Alleen door ze aan te merken als terroristische organisatie, kunnen deze moslimextremisten worden geraakt. Maar in Brussel is er ‘onvoldoende steun’ voor.

‘De wereld zal het weten dat wij zijn aangewezen door Allah om de ongelovigen te doden!’ aldus Abubakar Shekau, de leider van de Nigeriaanse moslimextremistische beweging Boko Haram in een zeldzaam interview afgelopen augustus.

Shekau dook onlangs op in een video waarin hij – breed lachend – de verantwoordelijkheid claimde voor de ontvoering van meer dan tweehonderd meisjes uit een school in het noordoosten van Nigeria. ‘Ik zal ze op de markt verkopen, bij de wil van Allah. Ik zal ze verkopen en ze laten uithuwelijken.’

Doelwit

Sinds Shekau in 2010 opdook als nieuwe leider van de tot dan wat obscure Boko Haram, nam het geweld dat deze gewapende jihadisten zaaiden, exponentieel toe: bomaanslagen, ontvoeringen, brandstichtingen in kerken en ijskoude schietpartijen, waarbij vooral christenen het slachtoffer zijn.

De Verenigde Staten hebben Boko Haram inmiddels op de lijst van terreurorganisaties gezet. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton weigerde dit volgens The Daily Beast, zij vreesde dat deze stap de internationale status van de beweging zou vergroten en de Verenigde Staten tot doelwit zou maken.

Plaatsing op de terreurlijst is echter cruciaal om deze dood en verderf zaaiende moslimmilitanten te raken: financiële tegoeden kunnen worden geblokkeerd, visa voor leden kunnen worden geweigerd. En ook steunpunten in het buitenland kunnen worden aangepakt.

‘Onvoldoende steun’

Maar terwijl Amerika met de Nigeriaanse regering werkt aan een veroordeling door de Verenigde Naties van Boko Haram, en zelfs First Lady Michelle Obama de wekelijkse videoboodschap van haar man overnam om te bidden voor het lot van de schoolmeisjes, blijft het stil in Brussel.

Gisteren liet minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) na afloop van een bijeenkomst met zijn Europese collega’s weten dat Nederland binnen de Europese Unie ‘onvoldoende steun’ heeft om Boko Haram op de Europese terreurlijst te krijgen.

Je vraagt je af wat er dan precies voor nodig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.