Loopjongen Erdogan speelt met soennitische levens

17 juni 2014

ISIS-terroristen zaaien al tijden dood en verderf in Syrië, maar pas nu ze de grens met Irak zijn overgestoken, maakt het Westen zich druk. Turkije lijkt intussen slachtoffer van te worden van zijn eigen dubbele agenda.

Het besmettingsgevaar van het Syrische conflict voor het Midden-Oosten en de wereld is sinds vorige week concreet.

De opmars van terreurbeweging ISIS naar buurland Irak verraste velen. Sommige commentatoren hadden superlatieven nodig om hun afschuw uit te spreken. Blijkbaar is het goed als ISIS al drie jaar moordt en wurgt in Syrië. Maar wanneer deze monsters andere landen aandoen, is de wereld opeens wakker en lijkt zelfs de laconieke Amerikaanse president bereid de groeperingen die hij en zijn bondgenoten in Syrië helpen, in Irak uit te schakelen.

Ultieme doel

Hierbij geldt: ISIS in Syrië is een verzetsbeweging tegen Bashar al-Assad. ISIS in Irak is een terreurbeweging tegen ons allen.

Voor de kenners, dus niet voor de pseudo-deskundigen waarmee televisie- en radioprogramma’s al drie jaar worden gevuld, is de opmars van ISIS niet verrassend. Deze terreurgroepering nam enkele maanden geleden de Iraakse stad Fallujah al in.

En ISIS doet haar naam eer aan: de Islamitische Staat in Irak en Groot-Syrië. De van oorsprong Iraakse ISIS heeft op videofilmpjes haar grensoverschrijdende ambities kenbaar gemaakt. Een islamitisch kalifaat en dawa – Arabisch voor uitnodiging – vormen het ultieme doel.

Volgens een ISIS-leider zijn zijn strijders ‘hongerige leeuwen die bloed drinken en botten eten’. Volgens een andere leider zullen religieuze lichtgewichten zoals sjiieten, joden en Kruisvaarders (Arabische christenen en westerlingen) voorzien in de behoefte aan bloed en botten. Die zouden namelijk licht op de maag vallen.

Schrikbewind

Wat ook geen verrassing kan zijn, is het schrikbewind dat ISIS binnen enkele uren in Irak invoerde. Neem Raqqa, de Oost-Syrische stad waar ISIS al maanden heerst.

Raqqa is nu vergelijkbaar met een gemiddelde middeleeuwse plaats. Vrouwen moeten thuisblijven, meisjesonderwijs is verboden, christenen moeten jizya (overlevingsbelasting) betalen, burgers worden gekruisigd bij verdenking van diefstal (video, schokkend) of onthoofd bij verdenking van moord.

En dan zijn er nog de duizenden executies die ISIS al twee jaar in Syrië pleegt en die zijn vastgelegd op foto’s en video’s. Heeft u toen één westerse politicus een traan zien laten?

Wat mij het meest heeft verrast aan de recente opmars van ISIS naar Irak is dat de eerste slachtoffers Turkse burgers waren. Eerst werden 31 Turkse vrachtwagenchauffeurs ontvoerd om een dag later het Turkse consulaat in Mosul aan te vallen en 49 diplomaten en ambassademedewerkers te gijzelen.

Bloeddorstig tuig

Turkije, trouw en loyaal aan bloeddorstig tuig dat zijn weg naar Syrië zocht om alles uit te roeien wat niet soennitisch is, betaalt als eerste de prijs van zijn sektarische politiek.

Het land fungeerde afgelopen jaren als reisroute van duizenden strijders en wapens naar de Syrische tuin des doods. Het Duitse weekblad Der Spiegel kreeg vorig jaar passagierslijsten in handen van vluchten die tot afgelopen herfst zijn uitgevoerd door de twee belangrijkste luchtvaartmaatschappijen van Turkije.

De bestemming van die vluchten was vliegveld Hatay in Zuid-Turkije, de doorvoerprovincie naar Syrië. Der Spiegel concludeerde dat zowel de passagierslijsten als een simpele observatie bij het vliegveld duidelijk kon maken hoe Tunesiërs, Egyptenaren, Saudiërs en Tsjetsjenen onbelemmerd in en uit Turkije reisden.

Gifgas

‘Niemand stelde vragen of stopte ze. Zelfs een groep Tsjetsjeense jihadisten die door de Interpol werden gezocht, kon via Hatay makkelijk doorreizen naar Syrië,’ aldus Der Spiegel. De AIVD en de lakse Nederlandse regering kunnen lang wachten op uitlevering van Nederlandse jihadisten.

Aan de criminele Turkse Syrië-politiek wijdde ook de gerenommeerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh een artikel. Volgens hem zou Turkije medeplichtig zijn aan het inzetten van massavernietigingswapens.

De gifgasaanvallen van vorig jaar augustus rond Damascus zouden door rebellen zijn gepleegd op directe Turkse aanwijzingen – om zo internationale interventie uit te lokken.

Het toeval wil dat denktank The International Crisis Group (ICG) onlangs het rapportThe Rising Cost of Turkey’s Syrian Quagmire uitbracht.

Bomaanslagen

Hierin komt een Turkse regeringsfunctionaris aan het woord die een interessante voorspelling deed: ‘Al-Qa’ida zal een probleem zijn voor de Turken. Als een seculier land passen we niet in hun ideologie. Wat zal gebeuren als ze hun zin niet krijgen in Syrië? Ze zullen Turkije beschuldigen en het land aanvallen.’

Ook het hoofd van een invloedrijke Turkse denktank werd aangehaald. ‘Wanneer Turkije begint met het arresteren van die jihadisten, en dat gaat gebeuren, dan weten we allemaal wat er gaat komen. Bomaanslagen door heel Turkije.’

Inderdaad, veel soennieten geloven nu dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een dubbele agenda heeft. Als hij Assad daadwerkelijk ten val had willen brengen, dan had de leider van het op een na grootste NAVO-leger hemel en aarde kunnen bewegen om een Libië-achtig scenario te bewerkstelligen.

Loopjongen

Maar Erdogan is een westerse loopjongen die met soennitische levens speelt.

Al-Qa’ida staat voor de deur, schreef de Turkse columnist Rusen Cakir onlangs. Wat gaat Erdogan doen? Al worden de gegijzelde Turken in Irak vrijgelaten, het land is nog niet af van de menselijke dracula’s die het heeft gecreëerd. Gisteren was het Syrisch, vandaag Iraaks en morgen Turks bloed. Voor dracula’s draagt bloed geen paspoort.

Dit is geen leedvermaak of meedogenloos behagen. Dit is het realistische inzicht dat Turkije als eerste uit de gifbeker moet drinken die het land al drie jaar met onschuldig bloed aan het vullen is.

Het oog van God slaapt niet. En dat is wat de vrome broeders van Erdogans AK-partij zijn vergeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.