René van Rijckevorsel

Ruilhandel Obama met Taliban werpt schaduw over missie Afghanistan

Door René van Rijckevorsel - 04 juni 2014

Jaren vochten de Amerikanen en andere militairen – ook Nederlanders – in Afghanistan tegen de Taliban. Maar nu ruilt president Barack Obama vijf levensgevaarlijke Taliban-kopstukken voor een verdwenen sergeant?

De Amerikaanse regering liet afgelopen zondag vijf Taliban-kopstukken vrij uit Guantánamo Bay, in ruil voor de vrijlating van Bowe Bergdahl (29), een sergeant die vijf jaar terug in Afghanistan onder duistere omstandigheden verdween.

De vijf Taliban waren niet eerder vrij gekomen, omdat zij als ‘high security risks’ te boek staan. Ze hebben duizenden onschuldige doden op hun geweten. Maar nu kon het opeens wel.

Vijf wraakzuchtige, radicaal islamitische massamoordenaars van de Taliban mogen na een verplichte tussenstop in Qatar terug naar het land waar al 2.178 Amerikaanse soldaten stierven in hun strijd tegen diezelfde Taliban.

Triomf

Volgens de Amerikaanse regering is de terugkeer van sergeant Bergdahl een triomf voor ‘onze troepen en ons land’.

De binnen- en buitenlandse strijdkrachten in Afghanistan, de familieleden van al die gesneuvelde Amerikanen en al die gewone Afghanen die dromen van een vrije toekomst, in plaats van een leven onder de knoet van de Taliban, kunnen dat triomfantalisme onmogelijk delen.

De vrijlating van deze vijf duistere types, die eenmaal terug hun terreurpraktijken zeker weer zullen oppakken, geeft de Taliban immers een enorme boost.

Schrijnender

De hele ruil wordt nog schrijnender nu steeds meer verhalen opduiken dat Bergdahl destijds welbewust zijn legerkamp heeft verlaten en daarna is gevangengenomen. Was hij een deserteur? Hij was vervreemd van het leger en de Amerikaanse missie, zo gaat het verhaal. Toch gingen zijn medesoldaten op zoek naar hem, enkelen gaven in die zoektocht zelfs hun leven.

Amerika wil niet langer in oorlog zijn, heeft  Obama vorige week gezegd. De Amerikanen willen in 2016 weg zijn uit Afghanistan. Maar moet die beslissing leiden tot een nederlagenstrategie die de Taliban weer in het zadel helpt?

De ruilhandel van Washington met de Taliban werpt een grote schaduw over de offers die Amerikaanse en andere militairen – ook de Nederlanders – tot nu toe in Afghanistan hebben gebracht.

Volg @Rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.