Afshin Ellian Afshin Ellian

Scherp de wet aan en jaag de jihadisten Nederland uit

Door Afshin Ellian - 02 juni 2014

Wat velen vreesden en sommigen niet durfden toe te geven, is inmiddels realiteit: jihadisten brengen geweld mee terug naar Europa. Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is hiervan een tragisch voorbeeld.

Het duurde bijna een week voordat de autoriteiten hem konden arresteren. De autoriteiten raakten hem kwijt. Op 24 mei, de dag van verkiezingen in België, pleegde volgens Franse onderzoeksrechters Mehdi Nemmouche een aanslag op een aantal Joden.

Nemmouche kende zijn slachtoffers niet. De vermoorde joden hadden hem of zijn familie nooit iets aangedaan. Wisten de Franse inlichtingendiensten niet wat Nemmouche deed? Waarom kunnen ze dan nu plotseling zo veel vertellen over Nemmouche? Er zijn zo veel vragen die ik hier niet kan opschrijven.

Jurassic Park

Mehdi Nemmouche, 29 jaar oud, is een islamitische Jodenhater, een antisemiet. Hij koos een plek waar hij Joden kon executeren.

Hij executeerde de bezoekers van het Joods Museum in Brussel. Dat heeft hij in Syrië geleerd.

Toen ik Syrië een aantal maanden geleden een Jurassic Park voor de jihadisten noemde, vonden sommigen dat ongepast en overdreven.

En er waren deskundigen die in een deskundige krant beweerden dat de teruggekeerde Syriëgangers geen aanslagen zouden plegen. Met dergelijke deskundigen zou Nemmouche natuurlijk nooit worden herkend.

Hemingway

Er waren ook wereldvreemde figuren die de jihadisten in Syrië vergeleken met de internationale vrijwilligers die in Spanje in de jaren dertig van de vorige eeuw vochten tegen het fascistische bewind van generaal Franco.

Maar dat waren allemaal westerse intellectuelen, zoals Ernest Hemingway. Zij hebben geen hoofden van fascistische Spanjaarden afgehakt, en hebben geen willekeurige executies uitgevoerd. Hemingway heeft na zijn thuiskomst in Amerika geen aanslagen gepleegd op onschuldige burgers.

En toch zijn er mensen zonder historisch besef die dit soort malle beweringen doen in de kranten.

Munitie

Nemmouche werd bij toeval in Marseille gearresteerd. We moeten eerst de betekenis van dit feit tot ons laten doordringen: de islamitische terrorist Nemmouche werd een week na het plegen van een succesvolle aanslag toevallig opgepakt bij een drugscontrole.

Was dat niet gebeurd, dan had hij elders in Europa nog meer aanslagen gepleegd. Nemmouche had immers volgens de autoriteiten bij zijn arrestatie een pistool, een kalasjnikov en ‘een indrukwekkende hoeveelheid munitie’ bij zich.

Ware islam

Zijn wapens waren gewikkeld in een van de vlaggen van het islamofascisme: de vlag van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

Nemmouche verbleef bijna een week in België, waar hij wellicht contacten had met andere jihadisten of dawa-plegers (propagandisten van de jihad en de ware islam). Iemand heeft hem daar onderdak geboden.

Hij heeft een lange staat van dienst: verscheidene keren is hij door de Franse rechters veroordeeld wegens andere gewelddadige delicten. En nu zegt de teruggekeerde islamitische barbaar: ‘Ik heb Brussel laten branden.’

Het geval-Nemmouche is exemplarisch voor de nieuwe gewelddadige antisemiet in Europa. Deze categorie wordt door de politici zelden genoemd in het kader van het antisemitisme. In zijn goedkope toespraak beschuldigde PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans jan en alleman van antisemitisme, behalve Nemmouche en zijn vrienden.

Maatregelen

Waarom noemde Timmermans de echte gewelddadige antisemieten van Europa niet? Zij plegen moordaanslagen op Joden!

Antisemitische immigranten – of het antisemitisme onder de immigranten – mag van de meeste politici niet worden benoemd. De vrienden van Nemmouche kunnen ongestoord hun gang gaan, er zijn immers weinig politici die de gemeenschappen van immigranten willen confronteren met misdadige opvattingen in hun groep.

Eindelijk erkennen de autoriteiten dat ze de teruggekeerde jihadisten niet volledig in de gaten kunnen houden. Er moeten andere maatregelen worden genomen om de Europese ruimtes te beschermen tegen de oprukkende hordes jihadisten.

Noodtoestand

Ook moeten we niet uit het oog verliezen dat het niet alleen om Syrië-gangers gaat: er zijn ook Irak-gangers, Afghanistan-gangers, Somalië-gangers, Pakistan-gangers, Jemen-gangers.

Ik hoorde deskundigen zeggen dat de jihadisten trauma’s zouden hebben opgelopen. Stop die malle beweringen! Bestrijd de jihadisten, de Syrië-gangers, dawa-plegers met ongekende hardheid die alle Europese grondwetten en het Europese Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens toelaat: er is sprake van een noodtoestand.

De politiek zou deze jihadisten tijdelijk onder een noodregime moeten plaatsen: zo kan de godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van beweging, vrijheid van vergadering worden beperkt voor deze specifieke groep van jihadisten.

Repressie

Daarvoor zijn nieuwe administratieve wetten nodig. Dit alles mag nooit gebeuren zonder strikte voorwaarden en rechtelijke controle. De repressieve maatregelen zouden als aansporing kunnen gelden voor de jihadisten om Europa te verlaten.

De rechtsstaat moet de terroristen uit onze steden wegpesten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.