Afshin Ellian Afshin Ellian

Zwakke Obama heeft Taliban aan een overwinning geholpen

Door Afshin Ellian - 06 juni 2014

De Amerikaanse president, die vandaag de gevallenen van D-Day zal herdenken, liet deze week vijf zeer gevaarlijke Taliban-kopstukken vrij in ruil voor sergeant Bowe Bergdahl. Om het nog wranger te maken: Bergdahl was mogelijk een deserteur.

Op 6 juni 1944, vandaag zeventig jaar geleden, begon de operatie Overlord. De lange weg naar de bevrijding van Europa begon op de stranden van Normandië.

Zeventig jaar geleden trokken miljoenen soldaten, onder leiding van Amerika, ten strijde. President Franklin Delano Roosevelt noemde de strijd een kruistocht. Alleen al in de eerste uren van 6 juni sneuvelden duizenden soldaten. Zonder het Amerikaanse en Britse leiderschap was D-Day ondenkbaar geweest.

Erfgenaam

Vandaag staan de leiders van de voormalige geallieerden opnieuw in Normandië om de vastberadenheid en de opofferingsgezindheid van mannen en vrouwen aan wie wij onze vrijheid te danken hebben, te herdenken.

President Barack Obama is namens de Verenigde Staten in Normandië. De vraag dringt zich op of Obama de erfgenaam en vertegenwoordiger is van het Amerika dat ooit Europa bevrijdde. Of Obama in de voetsporen van Roosevelt en Churchill kan treden.

Een paar dagen geleden bezorgde Obama de islamitische terreurgroep Taliban een grote overwinning. Was dat een ongelukje, een beetje dom?

Deserteur

Vijf jaar geleden verdween sergeant Bowe Bergdahl onder mysterieuze omstandigheden in Afghanistan. Destijds onderzocht het Pentagon zijn verdwijning en kon niet vaststellen waarom en hoe Bergdahl was verdwenen. En president Obama wist dit.

Bergdahl is de enige Amerikaanse militair die sinds 9/11 in handen van de vijand is gevallen. Toen al werd gesuggereerd dat Bergdahl een deserteur is. Daarop staat volgens het Amerikaanse militaire recht de doodstraf.

Verdwijning

Ook dat wist Obama, en daarom vertrouwen velen de uitkomst van het lopende onderzoek naar de verdwijning van Bergdahl niet. Een paar maanden geleden besloot de Amerikaanse president te onderhandelen met de Taliban over de vrijlating van de gegijzelde sergeant.

De president van Afghanistan beschuldigde Amerika van geheime onderhandelingen met de Taliban. Amerika ontkende dat, maar het blijkt nu toch waar te zijn.

De Taliban waren bereid om de Amerikaanse sergeant te ruilen tegen vijf kopstukken van hun beweging. Ze wilden hem niet ruilen tegen vijf ‘gewone’ Taliban-gevangenen in Afghanistan, en hadden daarvoor legitieme redenen.

Kopstukken

Die vijf Afghaanse krijgsheren zaten in Guantanamo Bay. De directeur van de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten had ooit tegen het congres gezegd dat Gitmo’s niet zomaar kunnen worden vrijgelaten, omdat ze extreem gevaarlijk zijn.

Om zijn betoog kracht bij te zetten, noemde hij die vijf kopstukken van de Taliban. Dat was het standpunt van de regering van president Obama. Maar nu worden ze dus toch vrijgelaten.

Deze figuren zijn geen gewone Afghanen. Ze hebben misdaden gepleegd waarvoor ze helaas nog niet door een rechtelijke instantie ter verantwoording zijn geroepen. Ik gebruik hier het woord misdaad in de politieke en morele zin.

Marteling

Dit zijn de vijf Taliban-leiders die in ruil voor een Amerikaanse sergeant zijn vrijgelaten:

Abdul Haq Wasiq was plaatsvervangend minister van Geheime Diensten van het Taliban-regime. Ook was hij de verbindingsman tussen het regime en Al-Qa’ida en zorgde ervoor dat leden van de Taliban met terroristen van Al-Qa’ida konden trainen. Volgens Human Rights Watch is hij verantwoordelijk voor massamoorden en marteling. Hij zegt nu: Yes we can!

Mullah Norullah Noori is al even kleurrijk als Wasiq. Hij was een belangrijke commandant of generaal van de Taliban en zou het ‘militaire meesterbrein’ zijn achter vijandigheden tegen de Amerikaanse troepen. Noori werd door de mensenrechtenorganisaties beschuldigd van uitroeiing en marteling van duizenden Hazara’s – de Joden van Afghanistan.

Opium

De drie andere vrijgelaten Taliban zijn eveneens gevaarlijke misdadigers: Mullah Mohammed Fazi (plaatsvervangend minister van Defensie van de Taliban) die ook van de moord op Hazara’s en andere minderheden wordt verdacht.

Mullah Khairullah Khairkhwa, de gouverneur van Herat, was een goede vriend van Osama bin Laden. In zijn vrije tijd handelde hij in opium. En ten slotte hebben we nog Mohammad Nabi Omari.

De Taliban hebben deze slag gewonnen. In een filmpje laten ze zien hoe de Amerikaanse autoriteiten meewerkten met de wensen van de Taliban. Ze waarschuwden de Verenigde Staten en het Westen: kom niet terug naar Afghanistan.

Helden

President Obama was zelf niet in staat om de Taliban te verbieden om opnames te maken tijdens de vrijlating van de gevangenen. Ze hebben in Qatar ook de komst van hun leiders gefilmd. In een Qatarese villa werd de vlag van Taliban gehesen.

Vijf ervaren Taliban-leiders werden als helden ontvangen in Qatar. Dat kan als een voorbeeld dienen voor alle jihadisten in de wereld. Bovendien wist de Taliban-beweging zich eindelijk als een semi-statelijke macht te presenteren.

Deal

Dit is het belangrijkste gedeelte van het verhaal. Daarom wilden ze nu – en niet eerder of later – de Amerikaanse soldaat vrijlaten. Afghanen gaan straks voor de tweede ronde van de presidentverkiezingen naar de stembus. Met deze actie willen de Taliban demonstratief de legitimiteit van de zittende macht in Kabul betwisten.

Miljoenen Afghanen die het filmpje van de Taliban hebben gezien, denken dat Amerika er eigenlijk naar streeft om met de Taliban in de toekomst een deal te sluiten. Er zijn nu Afghanen die denken dat de Amerikanen de Taliban aan de macht willen helpen. President Obama heeft de Taliban een handreiking gedaan.

Vijanden

Tegelijkertijd heeft president Obama miljoenen Amerikaanse militairen buiten Amerika in gevaar gebracht. Deze vrijlating kan immers als voorbeeld dienen voor andere terreurgroepen.

Op 6 juni staat een Amerikaanse president in Normandië die in juni 2014 de vijanden van het vrije Westen een zoete en onnodige overwinning heeft bezorgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.