Robbert de Witt

Cultuur van haat in Gaza moest wel leiden tot escalatie

Door Robbert de Witt - 09 juli 2014

De racistische moorden door Palestijnen en Joden vragen om vervolging en straf. De Palestijnse terreurorganisatie Hamas predikt intussen slechts vergelding.

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas en het Israëlische leger zijn weer eens gevangen in een vernietigende reeks uitwisselingen van stoot en tegenstoot. Israëlische luchtaanvallen zijn het antwoord op Palestijnse raketten.

Twee racistische moordpartijen zijn de aanleiding. Drie studenten – Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) – werden vermoord omdat ze Joods zijn. Op 2 juli volgde wraak en werd de Palestijn Mohammed Abu Khdair (16) vermoord, alleen omdat hij een Arabier is. Deze gewetenloze moorden tonen opnieuw dat er aan beide zijden extremisten zijn.

Havik

Wanneer burgers om wraak schreeuwen, is het aan de leiders om verstandig te zijn. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die niet zonder reden bekendstaat als een compromisloze havik, ontmoette begin deze week de familie van de vermoorde Palestijnse jongen en bracht zijn condoleances over.

‘We zullen de daders voor het gerecht brengen en ze straffen volgens de wet,’ zo verzekerde Netanyahu de familie. Zes Joodse verdachten waren toen al opgepakt door de Israëlische politie. Justitieminister Tzipi Livni noemde een Facebook-actie waarbij jonge Israëliërs wraak eisten, onacceptabel. Ze overweegt haar woedende jonge landgenoten te laten vervolgen.

In de Gazastrook worden jonge Palestijnen juist opgehitst om tot geweld over te gaan. Wie sterft in de strijd tegen de zionisten, weet dat zijn familie financiële compensatie ontvangt. Martelaren krijgen een straat of plein naar zich vernoemd.

Hamas-zomerkamp

En deze weken zijn honderdduizend Palestijnse kinderen op het jaarlijkse Hamas-zomerkamp, waar zij onder meer worden getraind om te vechten tegen Israël. Kinderen vanaf twaalf jaar in camouflagekleding leren omgaan met wapens. Voor de thuisblijvers zijn er op tv kinderseries waarin de haat tegen Israël wordt ingeprent.

Er valt van alles aan te merken op de aanpak door Israël, zoals het met de grond gelijkmaken van de huizen van familie van Hamas-verdachten. Maar je hoeft geen Jood te zijn om het verschil te zien met de Hamas-leiders, die hun burgers van kinds af aan haat bijbrengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.