Shari Deira

De Palestijnen zijn vooral slachtoffer van eigen leiders

Door Shari Deira - 03 juli 2014

Natuurlijk moet er een eind komen aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen, maar Palestijnse leiders zouden moeten beginnen om de situatie voor hun ‘eigen’ mensen te verbeteren.

Door de moord op drie Israëlische tieners kijkt de hele wereld naar Israël. Wat gaat de regering doen om de daders te pakken en te straffen? Door de diepe verdeeldheid binnen het kabinet is daar nog geen duidelijkheid over.

Hoewel velen meeleven met de families van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) wordt er ook snel naar Israël gewezen.

Klimaat

Door de onderdrukking van de Palestijnen, creëert Israël, volgens veel Palestijnen en hun aanhangers, een klimaat waar raketbeschietingen en ontvoeringen van onschuldige burgers gebeuren.

Maar wie langer naar de situatie kijkt, ziet dat de Palestijnen geen slachtoffer zijn van Israël, maar vooral van hun eigen leiders. Op de Westelijke Jordaanoever ten noorden van de stad Ramallah wordt op dit moment de nieuwe stad Rawabi gebouwd. Het is de eerste stad in de Palestijnse gebieden waar een ‘masterplan’ voor is bedacht.

Met het project is zo’n 1 miljard dollar gemoeid, dat vooral is betaald door het Qatarese bedrijf LDR en de Palestijnse multimiljonair Bashar al-Masri.

Stenen huizen

Dat staat in schril contrast met het ‘vluchtelingenkamp’ dat even verderop ligt. Het woord ‘kamp’ kan voor verwarring zorgen, omdat de Palestijnen niet in tenten wonen maar in stenen huizen.

De ‘vluchtelingen’ zijn in veel gevallen de zonen en dochters van Palestijnen die in 1948 en 1967 Israël hebben verlaten. De kampen worden gefinancierd door onder meer de Verenigde Naties (VN).

Palestijnen kunnen hun kamp verlaten, als ze zich financieel kunnen redden, en behouden dan de ‘rechten’ die ‘vluchtelingen’, hebben, zoals gratis onderwijs en gesubsidieerde zorg.

Budget

In plaats dat de ‘vluchtelingen’ van hun leiders de middelen krijgen om goed te integreren op de Westelijke Jordaanoever blijven zij in de vluchtelingenwijken en bekritiseren zij het dalende budget van de VN.

Het is vanzelfsprekend dat er een eind moet komen aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen, maar Palestijnse leiders zouden moeten beginnen om de situatie voor hun ‘eigen’ mensen te verbeteren. Israël is niet altijd de boeman.

Volg @ShariDeira op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.