Robbert de Witt

Niet zo vreemd dat Israël weinig fiducie heeft in een veilige toekomst

Door Robbert de Witt - 01 juli 2014

De wereld vreest een opleving van het geweld tussen Israël en de Palestijnen, nu blijkt dat de drie ontvoerde Israëlische tieners zijn vermoord. Een veilige toekomst met een machtige Hamas en Fatah is moeilijk voor te stellen.

Drie ontvoerde Joodse tieners blijken vermoord in Palestijns gebied, en de wereld houdt er ernstig rekening mee dat Israël hard terugslaat naar de Palestijnen.

De lichamen van Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) en Gil-Ad Shaerlagen (16) lagen onder een berg stenen in een veld even buiten Hebron, op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Ze zouden kort na hun ontvoering op 12 juni zijn doodgeschoten.

Daders

Het mag dan lijken of Israël als één man om wraak schreeuwt, maar de werkelijkheid is genuanceerder. Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu is diep verdeeld: sommige ministers pleitten tijdens een spoedzitting gisteravond voor een terughoudende, gematigde reactie, anderen voor harde actie.

Wel wordt eensgezind gewezen naar twee leden van de Palestijnse terreurbeweging Hamas als daders: Ayoub al-Kawasma en Abu Aisheh. Hamas ontkent echter, en geen enkele Palestijnse terreurorganisatie – er zijn verschillende concurrerende bewegingen in de Gazastrook – heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Rakettenregen

Hamas beschuldigt Israël er nu zelfs van dat de drie doden ‘worden gebruikt’ door Israël om een ‘nieuwe oorlog tegen de Palestijnen’ te rechtvaardigen.

De afgelopen twee weken werd de zoektocht naar de drie tieners door het Israëlische leger in Palestijns gebied al beantwoord met een rakettenregen vanuit de Gazastrook, waar Hamas regeert.

Vaak wordt Israël verweten dat het een tweestatenoplossing in de weg staat. Immers: door steeds nieuwe huizen te bouwen op gebied dat uiteindelijk tot een Palestijnse staat moet gaan behoren, laten Israëliërs toch zien dat ze het vredesproces niet serieus nemen?

Maar dat Israëliërs weinig fiducie hebben in een voor hen veilige toekomst waarin Hamas en Fatah gezamenlijk en volledig de baas zijn in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, kun je ze toch moeilijk kwalijk nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.