Afshin Ellian Afshin Ellian

Volkskrant, stop met het huichelachtige denken over Israël

Door Afshin Ellian - 18 juli 2014

De Volkskrant zegt tegen de Joden in Israël: pas als aan jullie kant wat meer doden vallen, kunnen we binnen onze hoofdredactie spreken over de rechtvaardigheid van jullie defensieve acties.

In Gaza vecht de jihadist voor het machtige niets. De ellende begon toen drie Joodse kinderen door Palestijnse strijders werden ontvoerd en op een brute wijze werden vermoord. Israël stelde Hams daarvoor verantwoordelijk.

Hierop volgde een raketoorlog. Intussen hebben twee Israëliërs uit wraak een Palestijnse jongen vermoord. De Israëlische politie heeft de daders gearresteerd. Ze zullen worden berecht en bestraft voor het begaan van deze afschuwelijke misdaad.

Meer wapens

Er zijn al meer dan elfhonderd raketten op Israël afgevuurd en daarmee is een Israëliër gedood. Hamas wees desondanks het voorstel van Egypte aangaande de wapenstilstand af. De Israëlische regering aanvaardde het voorstel van Egypte wel.

Hamas is een consistente beweging. Conform het beleid en de statuten van Hamas ziet de organisatie elk vredesverdrag als een adempauze om te reorganiseren en meer wapens aan te schaffen voor de volgende oorlog.

Hamas gelooft dat de staat Israël illegitiem is, dat wil zeggen in strijd met de sharia, en daarom van de wereldkaart moet verdwijnen. Vanuit de ideologie van Hamas is duurzame vrede met Israël onmogelijk. Elke vorm van vrede met Israël vereist de erkenning van Israël.

175 kilo

Met geld uit Iran en andere landen heeft Hamas de afgelopen jaren nieuwe raketten besteld. We hebben het niet meer over de primitieve raketten: M-302-raketten hebben een maximaal bereik van 160 kilometer met een explosieve lading van 175 kilo.

Hamas schiet zijn raketten willekeurig, gericht op alles wat in Israël leeft.

De terreurorganisatie pleegt in twee opzichten oorlogsmisdaden: willens en wetens schieten ze dodelijke raketten af op burgerdoelen en maken daarbij geen onderscheid tussen de civiele en militaire doelen.

Oorlogsmisdaden

De tweede oorlogsmisdaad van Hamas betreft de inzet van burgers als een menselijk schild. Ook dit is een oorlogsmisdaad. Deze twee redenen zijn voldoende om alle financiële hulp aan het bestuur van Gaza, namelijk Hamas, stop te zetten. Wie nu het bestuur van Gaza, en daarmee Hamas financiert, financiert oorlogsmisdaden.

De Volkskrant kopte een paar dagen geleden: ‘Hoe leg je 88 doden tegen 0 uit als rechtvaardig?’ Intrigerend. Wat doet Nederland als honderden M-302-raketten vanuit België op Nederland worden afgeschoten? Wat doet de hoofdredactie van de Volkskrant als een paar raketten op hun gebouw worden afgeschoten? Gaat de Volkskrant eerst tellen of er een dode is gevallen?

Agressor

En als bij de Volkskrant geen dode valt, heeft België dan het recht om nog meer raketten af te schieten totdat er een dode valt, waarna de hoofdredactie pas kan beslissen of de agressor van een gepast antwoord mag worden voorzien. Dit is een infantiele manier van denken.

‘Hoe leg je 88 doden tegen 0 uit als rechtvaardig?’ De Volkskrant zegt tegen de Joden in Israël: pas als aan jullie kant een paar doden vallen, kunnen we binnen onze hoofdredactie spreken over de rechtvaardiging van jullie verdedigende aanval op de agressor.

Namens de hoofdredactie van de Volkskrant moeten we dan de Israëlische premier vragen of hij ervoor willen zorgen dat een paar raketten van Hamas hun doel niet missen.

Menselijk schild

Benjamin Netanyahu zal een wedervraag stellen: hoeveel doden aan Joodse zijde zou genoeg zijn om de tegenactie van Israël te rechtvaardigen? Is 1 voldoende? Of heeft de hoofdredactie behoefte aan meer dode Joden?

Waarom vallen er zo veel Palestijnse slachtoffers? Dat heeft vooral te maken met de manier waarop Hamas de oorlog organiseert: het gebruik van mensen als schild. Hamas is, met het plegen van oorlogsmisdaden, ook verantwoordelijk voor de escalatie van gebeurtenissen en dodelijke slachtoffers in Gaza.

Teheran heeft, na ruzie over Syrië, opnieuw de deur geopend voor Hamas. Andere radicale groepen uit Gaza waren altijd al welkom in Teheran. De Iraanse regering moedigt Hamas aan om door te gaan met deze zinloze strijd tegen Israël.

En toch zijn er nog mensen die zich afvragen waarom Netanyahu het Iraanse regime beschouwt als een gevaarlijk vijand.

Infantiel

De ellende begon met drie Joodse kinderen die werden ontvoerd en gedood. Er zijn dus al Joodse doden gevallen. De perverse manier waarop Hamas oorlog voert, is niet altijd zinloos, zoals blijkt uit deze infantiele vraag: ‘Hoe leg je 88 doden tegen 0 uit als rechtvaardig?’

Oorlog is geen voetbal. Het gaat niet om aantal doelpunten – of in dit geval doden. Als het bestaan van een staat en een natie in het geding is, is niet het aantal doden maatgevend voor het rechtvaardigen van een zelfverdedigingsactie.

Tegenactie

Dat zou anders zijn als de existentie van Israël niet op het spel stond; dan zou de omvang van de vijandelijke actie inderdaad bepalend kunnen zijn voor de mate en de vorm van een tegenactie.

‘Hoe leg je 88 doden tegen 0 uit als rechtvaardig?’ Heeft de Volkskrant deze vraag ooit aan Nederland gesteld? Onze F-16’s hebben de afgelopen jaren duizenden kilo’s aan bommen op de Taliban gegooid. Daardoor kwamen ook vele onschuldige Afghaanse burgers om het leven.

Altaar

De Taliban hebben nooit in Amsterdam of Den Haag een Nederlander vermoord. Aan de hoofdredactionele artikelen te zien, steunde de Volkskrant de aanwezigheid van de Nederlandse militairen in Afghanistan.

Hou toch op met de huichelachtige manier van denken over de Joodse staat!

De kop van dat artikel had moeten luiden: ‘Hoe legt Hamas 88 doden uit als rechtvaardig?’ Hamas offert Palestijnen aan het altaar van het niets.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.