Afshin Ellian Afshin Ellian

Yes we can? Barack Obama verkwanselt de westerse belangen

Door Afshin Ellian - 14 juli 2014

De opmars van ISIS heeft het Midden-Oosten in brand gezet: het islamitische terrorisme is vitaler dan ooit. De grootste verliezer? Het Westen, met dank aan de man van ‘Yes we can’.

Hoe zou de toekomst van de kalief van Mosul eruitzien? Abu Bakr al-Baghdadi heeft de afgelopen jaren een groot gebied veroverd. Het grootste deel van dit door ISIS veroverde gebied, ligt in Syrië.

De laatste tijd kon ISIS terreinwinst boeken doordat de strijders van Al-Nusra, een lokaal departement van Al-Qa’ida, zich aansloten bij de winnaars. Als de sjiieten hen niet tegenhouden, kunnen ze hun opmars voortzetten naar Saudi-Arabië.

volgens Saudische autoriteiten verlieten de Iraakse grensbewakers recentelijk hun posten – niet onbegrijpelijk. De sjiieten denken: de ISIS-terroristen hebben het recht om een bezoek te brengen aan hun ideologische geestverwanten, de wahabbiten.

Hamas

Het is de ironie van de geschiedenis: de ISIS-psychopaten worden een bedreiging voor hun opvoeders, hun bakermat.

Saudi-Arabië stationeerde dertigduizend militairen op de grens met Irak om de dreiging van hun geestverwanten af te wenden. ISIS heeft ook de ambitie om naar Jordanië te gaan. Daar wonen nogal wat Hamas-aanhangers die zich bij ISIS kunnen aansluiten.

Dit alles gaat niet gebeuren. Voordat we de redenen daarvoor bespreken, moeten we de oorzaken van het militaire succes van ISIS onder de loep nemen.

Turkije

De burgeroorlog in Syrië en de welwillendheid van enkele landen gaven ISIS de gelegenheid om zich in Syrië te nestelen. Daardoor breidde de terreurgroep haar rekruteringsdomein uit naar de Syrische strijdgroepen en naar Europa.

Dat laatste was mogelijk dankzij de welwillendheid van Turkije. De regering van premier Recep Tayyip Erdogan belette de Europese jihadisten niet om naar Syrië te reizen. En de wreedheden die door de Syrische regering begaat, bieden ISIS voldoende ruimte om de woedende Syrische moslimbroeders aan zich te binden.

De vorming van een internationaal jihadleger was een briljante zet. Een leger met daarin de meest idiote figuren die in de wereld rondlopen. Ze hebben door de YouTube- en Facebook-romantiek besloten om hun salafistische overtuiging om te zetten in daden.

Moordpartijen

Bij deze omzetting van woord naar daad betraden de internationale jihadisten een voor hen totaal onbekend strijdperk. En ze kenden hun strijdmakers niet.

De ISIS is een internetfictie voor internationale jihadisten. Pas in Syrië snappen ze de werkelijkheid waarin ze zijn beland: moordpartijen en de oorlogsmisdaden. En dan is er geen weg terug. Zij lijken dan op de hoofdpersonages uit een roman van Sade.

Europese jihadisten worden niet alleen met wreedheden geconfronteerd; internationale jihadisten plegen volgens verschillende bronnen zelf de vreselijkste oorlogsmisdaden.

Trauma

Dat is niet verwonderlijk, het zijn per slot van rekening de nieuwe vreemdelingen in het Midden-Oosten. Ze kennen daar niemand persoonlijk en hebben geen enkele band met steden en burgers.

In het Midden-Oosten worden ze Mongolen genoemd, vergelijkbaar met de horde van Dzenghis Khan. Door hem heeft het Midden-Oosten een paar eeuwen geleden een trauma opgelopen.

De Europese jihadisten zijn de Mongolen van de 21ste eeuw. Met zo’n leger van een barbaars vreemdelingen legioen in de dorpen en steden van het Midden-Oosten jaagt de ISIS gewone mensen vrees aan.

Gouden kans

ISIS heeft de grenzen van zijn mogelijkheden bereikt. Als ze Bagdad binnentrekken, wordt het horror. ISIS zal Bagdad niet kunnen veroveren, maar er zullen onnodig duizenden slachtoffers vallen.

Ook kan ISIS de sjiitische steden niet veroveren. En Koerdische gebieden zullen onbereikbaar voor ze zijn. Maar de zwakke regering in Bagdad biedt ISIS een gouden kans om een tijdje door te gaan met hun wreedheden in de Iraakse dorpen en steden.

De vraag is: wat als het erger wordt? De Iraakse regering zal Iran formeel om militaire steun vragen. Dat doen ze al, maar informeel en beperkt.

Elimineren

De Iraanse regering dient dan haar troepen, tanks en ander wapentuig in te zetten tegen ISIS. De Iraanse luchtmacht zal de stellingen van ISIS onder vuur nemen. Aan de andere kant van de grens zal de regering van de Syrische president Bashar al-Assad hetzelfde doen met de vluchtende ISIS-troepen.

Na een gigantische luchtaanval zal de Revolutionaire Garde de ISIS-strijders proberen te elimineren. Dit scenario kan op de steun van de Russische president Vladimir Poetin rekenen, omdat Irak na de overwinning op ISIS opnieuw klant zal worden van Rusland. Het nieuwe Iraakse leger zal door Rusland en Iran worden opgericht.

Van ISIS zal niets meer overblijven dan een terreurgroep. De kalief van Mosul is een terroristenleider.

Yes we can

Vooralsnog is het Westen de verliezer van deze politieke en militaire strijd. Enerzijds zit het Westen opgezadeld met de Mongoolse afdeling van ISIS die in onze steden vrees aanjaagt.

Anderzijds is het Westen de verliezer in de geopolitieke strijd met Iran en Rusland. En deze verliezen hebben we te danken aan de man die ooit zei: ‘Yes we can‘.

De onbekwame Amerikaanse regering heeft de westerse belangen de afgelopen jaren enorme schade toegebracht, ook het Amerikaanse belang in het Midden-Oosten.

ISIS is geen lange glorieuze toekomst beschoren, maar het islamitische terrorisme is dankzij ISIS helaas vitaler dan ooit. Het middeleeuwse Mongoolse leger van de ISIS staat voor de poorten van Bagdad. Dat is de werkelijkheid van nu.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.