Robbert de Witt

Gelukkig voor de Koerden en Irakezen breekt Obama zijn belofte

Door Robbert de Witt - 11 augustus 2014

Amerikaanse bemoeienis in het Midden-Oosten leidt altijd tot heftige reacties, in eigen land en daarbuiten. Maar het besluit van president Obama om ISIS-terroristen te bombarderen, heeft in elk geval duizenden onschuldigen het leven gered.

Dankzij Amerikaanse luchtbombardementen afgelopen weekend is een slachting voorkomen onder duizenden omsingelde jezidi’s in het noorden van Irak. Ooggetuigen vertellen hoe militanten van IS (voorheen ISIS) met luchtafweergeschut vuurden op vluchtende vrouwen en kinderen, totdat ze werden verjaagd door de Amerikaanse bombardementen.

Moslimextremisten van IS hadden deze oude religieuze groep in het vizier, zoals ze elke groep andersdenkenden tot doelwit kiezen. Uit naam van hun gedroomde kalifaat zijn ze bereid duizenden onschuldigen te doden. Zie de tientallen gruwelijke filmpjes die deze jihadi’s vol trots op internet plaatsen.

‘Doe geen domme dingen’

De Amerikaanse president Barack Obama heeft, als opperbevelhebber van het machtigste leger op aarde, zijn landgenoten beloofd dat hij ze niet een nieuwe oorlog in Irak zal binnenslepen zoals de drie presidenten voor hem hadden gedaan.

Eerder dit jaar vatte Obama in West Point het nieuwe Amerikaanse buitenlandse beleid samen als ‘don’t do stupid stuff‘ – doe geen domme dingen. Een impliciete verwijzing, zo snapte iedereen wel, naar de inval in Irak door zijn voorganger George W. Bush.

Het einde

Eerst nadenken, is het adagium van Obama. Met de duizenden jezidi’s wachtend op het einde op een snoeihete berg in het noorden van Irak, was er echter weinig tijd.

Gemakkelijk kwam Obama niet tot zijn besluit: hij breekt zijn belofte aan de Amerikaanse kiezers, die genoeg hebben van de kostbare oorlogen in het Midden-Oosten.

Verwijten

Amerikaanse bemoeienis in het Midden-Oosten leidt bovendien ook in het buitenland altijd tot verwijten – in de regio zelf, maar ook bijvoorbeeld onder links in Europa.

Het Amerikaanse ingrijpen kan het begin zijn van een maandenlange militaire campagne. Maar blijkbaar was geen ander land in staat of bereid om in te grijpen en zo de levens van duizenden te redden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.