Robbert de Witt

Schrikbarend dat Obama zegt geen plan te hebben tegen IS

Door Robbert de Witt - 29 augustus 2014

De Amerikaanse president Barack Obama wil, zoals gebruikelijk, de situatie in Irak en Syrië van alle kanten bekijken. Een slechte zaak: IS weet nu dat hun grootste vijand geen strijdplan heeft.

‘We hebben nog geen strategie,’ bekende de machtigste man op aarde gisteren, nadat zijn leger al ruim twee weken Islamitische Staat (IS) aan het bombarderen is in Irak.

De Amerikaanse president Barack Obama werd gisteren tijdens een persconferentie gevraagd of de Verenigde Staten ook  IS-stellingen in Syrië gaan bombarderen.

Bolwerken

Deze roep om uitbreiding van de militaire bemoeienis is niet meer dan logisch. Obama’s minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde al dat ‘IS moet worden vernietigd’.

Alleen IS in Irak bombarderen, is dan dweilen met de kraan open. Vanuit hun bolwerken in Syrië marcheerde het leger van moslimextremisten immers moeiteloos naar Irak.

Maar Obama wil, zoals gebruikelijk, eerst de zaak eens rustig van alle kanten bekijken en dan de voors en tegens nauwkeurig tegen elkaar afwegen. Dat kan dus nog wel even duren.

Zonder plan

Obama heeft slechts twee opties. Hij kan gewoon doorgaan met bombarderen, zonder plan, zonder einddoel, zonder een brede internationale coalitie en zonder toestemming van het Congres.

Dat wil Obama niet: toen er vorig jaar gifgas bleek te zijn gebruikt in Syrië, weigerde Obama te gaan bombarderen omdat hij het Congres niet wilde passeren.

Dralen

Tweede optie: hij kan snel een omvattend strijdplan formuleren en het Congres en de Amerikanen om toestemming vragen om zich alsnog te gaan mengen in de Syrische burgeroorlog.

In dat geval zou hij definitief afstand doen van zijn belofte de oorlogen van George W. Bush te beëindigen. En dus blijft Obama dralen.

Gealarmeerd

Republikein John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, merkte terecht op dat ‘elke Amerikaan gealarmeerd moet zijn’ dat de president toegeeft dat hij helemaal geen plan heeft.

Bovendien zal de bekentenis van Obama een aanmoediging zijn voor de leiders van IS, die nu weten dat hun grootste vijand nog geen idee heeft hoe hij hen moet bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.