Oene van der Wal

Afzegging Pegida-demonstratie nederlaag voor Duitse democratie

Door Oene van der Wal - 18 januari 2015

Met het wegens dreigementen afgelasten van de Pegida-demonstratie in Dresden van maandag 19 januari hebben islamitische extremisten een slag gewonnen. Islamitische extremisten mogen niet regeren.

Weliswaar zijn er (nog) geen doden gevallen, maar het grondrecht om vrij en vreedzaam te demonstreren is een gevoelige klap toegebracht. De Pegida-organisatoren durven zich niet meer te laten zien.

Dat de politie van Dresden niet in staat of willens is om de veiligheid van Pegida-initiator Lutz Bachmann en de demonstranten te garanderen, maakt het er niet beter op. Het signaal aan de extremisten is dat alleen boe roepen al genoeg is om in een westers land een demonstratie van de straat te houden.

Natuurlijk komen daar de recente gebeurtenissen in Frankrijk als schrikbeeld bij. Islamisten houden het helaas niet slechts bij bedreigingen, zo blijkt keer op keer.

Hitler

De afgelopen weken is de stemming rond Pegida in Duitsland enorm opgeklopt. De beweging is door veel politici, media, kerken en moslimorganisaties regelrecht gedemoniseerd, zoals dat vaak gebeurt als er op de rechterflank van het politieke spectrum krachten opkomen.

Velen deden alsof de navolgers van Hitlers bruine horden door Duitse straten marcheerden. Zelfs bondskanselier Angela Merkel nam deel aan het politieke tribunaal. Deze critici, die zich als hoeders van de Duitse democratie zien, mogen zich nu afvragen of zij met hun gestook niet hebben bijgedragen aan de moord- en aanslagdreigementen.

Wie de agenda van de pegidisten bewust verdraait, hen nazi’s noemt, een schande voor Duitsland, met ratten vergelijkt, of verantwoordelijk houdt voor toenemende islamofobie en vreemdelingenhaat, zoals politici en commentatoren deden, moet niet raar opkijken als iemand hierin aanleiding ziet voor geweld.

Demonstraties

De uitzinnige reacties op Pegida zijn ook met een beroep op de recente Duitse geschiedenis niet te rechtvaardigen. Dat verleden wordt steeds vaker als voorwendsel gebruikt om onwelgevallige meningen en potentiële politieke tegenkrachten te neutraliseren.

Want wat heeft Pegida nu eigenlijk verkeerd gedaan? Ja, er worden ook minder snuggere zaken geroepen, maar wat geeft het? Alle demonstraties verliepen ordelijk en vreedzaam.

De problemen die Pegida aansnijdt – zoals het ideologisch gedreven asielbeleid en de groeiende invloed van moslims – zijn te ernstig om van tafel te vegen. Natuurlijk regeert ook in Duitsland niet de straat. Maar de islamitische extremisten mogen evenmin regeren.

Dat zij dat door de afzegging van de protestbijeenkomst van maandag nu toch doen is een ernstiger gevaar voor de democratie dan alle Pegida-demonstraties bij elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.