Arendo Joustra

Eindelijk groeit besef dat we niet zonder geheime diensten kunnen

Door Arendo Joustra - 22 januari 2015

De bewieroking van Edward Snowden en de kritiek op afluisterpraktijken zijn de laatste tijd verstomd. Een beetje laat, maar gelukkig komt ook ‘links’ tot het inzicht dat telefoontaps terreuraanslagen kunnen voorkomen.

Toch wel weer knap van de geheime diensten. Nog geen twee dagen na de verijdelde terreuraanslag in België werden helemaal in het verre Griekenland twee mogelijke medeplichtigen opgespoord. Ze werden direct opgepakt door de Griekse politie, die handelde na een tip van Interpol.

Zowel de actie in Griekenland als het uitschakelen van de jihadisten in de Waalse stad Verviers is te danken aan goed speurwerk van inlichtingendiensten. Eén van hun methoden is het afluisteren van telefoons en het traceren van dataverkeer, waaronder e-mailberichten.

Held

Het gaat vaak om enorme bestanden, waarbij met behulp van moderne technieken op bepaalde woorden en woordcombinaties wordt gezocht. Als in de krant staat dat ook in Nederland miljoenen telefoongesprekken worden ‘afgeluisterd’, betekent dit dus niet dat conversaties letterlijk worden gevolgd.

In de politiek hoor je nauwelijks meer kritiek op die praktijken. Anderhalf jaar geleden wilden de linkse partijen niets weten van het tappen van telefoongesprekken. Hun held was ‘klokkenluider’ Edward Snowden, die had verklapt hoe Amerikaanse spionagediensten wereldwijd digitale communicatie in de gaten houden.

Landverrader

GroenLinks en de SP wilden Snowden – feitelijk een landverrader – uitnodigen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer en zelfs asiel verlenen. Er gingen ook stemmen op hem de Nobelprijs voor de Vrede te geven.

Gelukkig is ‘links’ – weliswaar een beetje laat – ook tot het inzicht gekomen dat we even niet zonder de Amerikanen en de geheime diensten  kunnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.