Rik Kuethe

State of the Union: strijdlustige Obama komt op voor middenklasse

Door Rik Kuethe - 21 januari 2015

In zijn State of the Union toespraak maakte de Amerikaanse president duidelijk dat hij zichzelf niet als een mank eendje beschouwt en deed hij een oproep voor steun aan de middenklasse.

President Barack Obama maakte vorig jaar soms een bijna afstandelijke indruk. In zijn voorlaatste rede over de toestand van de (Amerikaanse) Unie die hij nu voor het Congres hield, blaakte hij juist van de strijdlust en spreidde hij een zelfverzekerd optimisme ten toon.

Afstraffing

Vanzelfsprekend is dat allerminst, want zijn Democratische partij heeft bij de tussentijdse verkiezingen in november 2014 zo’n afstraffing gekregen dat Obama zich gedurende de twee laatste jaren van zijn presidentschap voor het eerst geconfronteerd ziet met een Republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden.

Obama straalt uit dat hij zich door die nederlaag niet uit het veld laat slaan en heeft al initiatieven genomen op het gebied van immigratie en de betrekkingen met Cuba. Zijn rapportcijfers in de opiniepeilingen zijn sinds vorige herfst omhoog geschoten. De helft van het electoraat geeft hem thans een voldoende.

Middenklasse

‘De schaduw van de crisis is geweken, we staan er sterk voor,’ beklemtoonde de president. Hij herinnerde eraan dat de economie groeit, de werkloosheid daalt, de beurs hoog staat en het begrotingstekort krimpt.

Obama schermde veel met de term ‘middle class economics‘. Mensen uit de laagste inkomensgroepen doen het redelijk goed, zij uit de hoogste doen het zelfs spectaculair goed, maar de middenklasse zit vast en daar moet hoog nodig wat aan gebeuren, vindt de president.

Dat hij de belastingverlaging voor hen denkt te financieren met een verhoging van de vermogensbelasting voor de extreem rijken, noemde hij slechts en passant.

Lastenverzwaring

Het is onwaarschijnlijk dat de Republikeinen, allergisch voor welke lastenverzwaring ook, hier in mee zullen gaan. Overigens heeft Jeb Bush, een mogelijke Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, onlangs ook gezegd dat er verlichting voor de middenklasse moet komen.

Maar één ding werd wel duidelijk: de vrees dat het presidentschap van Barack Obama als een waxinelichtje uit zal doven hoeft geen bewaarheid te worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.