Afshin Ellian Afshin Ellian

Zelfcensuur is net zo schadelijk als het islamitische terrorisme

Door Afshin Ellian - 08 januari 2015

Media zullen vandaag solidair zijn met critici van de islam, maar morgen keren ze zich weer tegen critici door islamofobie aan te wijzen als oorzaak van terreurdaden.

Islam is de religie van vrede! In Parijs, in Bagdad, in Kabul, in Peshawar, in Amsterdam, in Sydney, overal ter wereld waar de islam voet aan de grond krijgt, zijn er ook de jihadisten. Zijn ze getraumatiseerde figuren?

Vraag dat aan de nabestaanden van twaalf Parijse doden. De terroristen waren monsters en moslims en geen boeddhisten. Niet alle moslims zijn terroristen, maar alle islamitische terroristen zijn wel moslims.

Dwangmatige provocateur

Toen op 2 november 2004 Theo van Gogh werd afgeslacht, legden sommige weldenkende Nederlanders vooral de nadruk op de uitspraken van het slachtoffer en niet op de monsterlijke ideologie van de dader.

NRC Handelsblad opende op de avond van 2 november met de tekst: dwangmatige provocateur. En de dader, oh die was ook zeker gediscrimineerd!

Cassandra

Opnieuw waren er gelijkgestemden in de media om de natie te vertellen hoe we toch de ernst van de terreurdaad kunnen relativeren. O mensen, ik ben niet de profeet Cassandra, maar u leeft wel in het land van ooit.

Vandaag zullen alle kranten solidair zijn met de critici van de islam en morgen keren ze zich weer tegen de critici van de islam doordat ze de islamofobie als de oorzaak van alle terreurdaden gaan aanwijzen.

Modus operandi

De modus operandi van het islamitische terrorisme in het westen is grondig gewijzigd. Enerzijds zijn er de individuen die op onberekenbare wijze gehoor willen geven aan de oproepen van terreurorganisatie zoals Al-Qa’ida, Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra om met welk middel dan ook een terreuraanslag te plegen.

Anderzijds zijn er ook goed getrainde en intelligente jihadisten die in Toulouse en Brussel joden executeren. En nu waren de journalisten aan de beurt.

Theo

Op dinsdag 2 november werd Theo vermoord. Op zaterdag daarop, 6 november 2004  plaatste de Volkskrant deze tekst van mij; ook na tien jaar nog actueel:

Maak grappen over de Islam

‘(…) De profeet Mohammed A. (ibn Abdullah) was een voorbeeld voor Mohammed B., die Theo van Gogh als de vijand van Allah heeft afgeslacht. Welkom in het Midden Oosten. Maar zijn wij toch in Europa? De kunstzinnige, filosofische en juridische kritiek op religie is een essentieel aspect van de Europese cultuur.

W.F. Hermans en andere schrijvers gebruikten scherpe en soms grove woorden over het christendom. Christus in een erotische film, lachwekkende aspecten van het gereformeerde geloof worden als toelaatbaar ervaren. Toch heerst er hier een soort (zelf)censuur over de islam. Wie durft over de erotische liefhebberijen van Mohammed een film maken? Zou Youp van ‘t  Hek ooit pittige grapjes over Allah maken? Zou Jan Mulder het durven Mohammed tot een halve gare te verklaren?

De Nederlandse moslim is geleerd dat over hun religie geen kritische gedachten mogen worden geuit. De islam wordt derhalve zwaar gediscrimineerd. De Nederlandse cultuur behandelt de islam als een verboden domein voor het kritische denken. Hierbij roep ik alle kunstenaars, literatoren en academici op om te stoppen met het discrimineren van de islam. Als op tv en in honderden theaterzalen over de islam grapjes worden gemaakt, en als ook de academici de islam kritisch gaan benaderen, dan leren moslims de tolerantie.

De terroristen kunnen een handjevol critici van de islam intimideren en elimineren, maar ze kunnen nooit honderden kritische geesten doden. Kom op vrienden, betreed de bordelen en de gruwelkamers van Mohammed A. en Allah, daar vindt u enorme inspiratie. Kom op collega academici, leg de islam op de snijtafel van de filosofie. Anders is het de vraag hoeveel moorden onze samenleving kan verwerken.

Nogmaals vraag ik jullie in alle nederigheid: willen jullie de vrijheid van meningsuiting verdedigen? Zijn jullie bereid niet te zwichten voor de tirannie van terreur?

Ik zeg hier tegen de moedige kunstenaars, journalisten en academici: de vrijheid gaat winnen omdat de islam niks waardigs en intelligents te bieden heeft.’

Mediapark

Toch is de realiteit van januari 2015 niet anders dan november 2004. Ook nu proberen ze u via de actualiteitsprogramma’s van Mediapark te misleiden.

Ze zullen u in slaap sussen met deze rustgevende analyse: het Westen is de oorzaak van het islamitische terrorisme. Islam is de religie van vrede!

Zelfcensuur is niet minder schadelijk voor de vrije wereld dan het islamitische terrorisme.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.