René van Rijckevorsel

Aboutaleb en Rutte tonen fatsoen dat Feyenoord helaas niet opbrengt

Door René van Rijckevorsel - 23 februari 2015

Nee, natuurlijk is Feyenoord niet verantwoordelijk voor het gedrag van zich supporters noemende hooligans buiten het stadion. Maar een ‘het spijt mij’ bij monde van voorzitter Eric Gudde aan de Romeinse bevolking en burgemeester Ignazio Marino, was toch netjes geweest.

Afgelopen week richtten Feyenoord-hooligans veel schade aan in de eeuwige stad. Vooral de eeuwenoude net gerestaureerde fontein Barcaccia had te lijden onder het brute gajes.

Beleefdheid

‘Het spijt mij dat zogenaamde aanhangers van onze club zoveel vernielingen hebben aangericht in uw mooie stad. Wij zullen u alle gewenste medewerking verlenen.’ Zoiets was gepast geweest – al was het maar uit beleefdheid.

Maar Gudde zei slechts dit, tegen de media: ‘Wij hebben geen fouten gemaakt. Wat in de binnenstad is gebeurd, zijn problemen met de openbare orde. Daarom zien we ook geen reden om excuses aan te bieden. Dat ik me er als Nederlander voor schaam dat is wel duidelijk, maar dat is iets anders.’

Afstand

Gelukkig hebben we in Nederland een burgemeester en een premier die wel weten hoe je fatsoenlijk reageert. Door de getroffenen direct te benaderen. Ahmed Aboutaleb schreef zijn Romeinse collega meteen een brief waarin hij afstand neemt van het grove gedrag van de hooligans.

Mark Rutte belde spontaan zijn Italiaanse collega Matteo Renzi en noemde ‘het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk’.

Omdraaien

Veel ‘Feyenoorders’ proberen nu het verhaal om te draaien. Niet de hooligans hebben zich misdragen, maar de Romeinse politie, want die sloeg er op los, is de teneur van uitspraken van clubiconen als Willem van Hanegem.

Beter is het om snel positief te reageren op bijvoorbeeld het voorstel van de burgemeester van Rome om een benefietinterland tussen Oranje en Italië te organiseren in de Kuip, waarvan de opbrengst naar herstel van Rome moet gaan. Ook sympathiek is de inzamelactie www.wijzijnromeinen.nl.

Slopen

Uiteindelijk moet alle schade natuurlijk worden verhaald op de leeghoofdige hooligans. Maar nu moet er op korte termijn iets worden goedgemaakt. De Italianen koken terecht nog van woede. Misschien dat de Feyenoord-selectie de premies van de duels tegen AS Roma in een collectezakje kan stoppen.

In Rotterdam valt een stuk minder historie te slopen dan in Rome. Maar wil de stad donderdag, als in de Kuip de returnwedstrijd wordt gespeeld, niet worden overspoeld door wraaklustige Romeinse supporters, dan is zo’n extra gebaar van goede wil nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.