René van Rijckevorsel

Een nederig ‘scusa’ is het enige dat Feyenoord past

Door René van Rijckevorsel - 20 februari 2015

Begin deze week lieten de griezels van ‘Islamitische Staat’ in Libië weten dat ze Rome wilden veroveren. Maar in plaats van een invasie van baardmannen, kreeg de eeuwige stad een invasie van opgeschoren barbaren met honkbalpetjes.

De manier waarop zich supporters van Feyenoord noemende hooligans de afgelopen dagen Rome hebben ontluisterd, werpt een grote schaduw over de Rotterdamse voetbalclub en is een smet op de reputatie van Nederland. Als  gewone Feyenoord-fan schaam je je kapot.

Eeuwenoude fonteinen, auto’s en scooters werden gesloopt, en het zo mooie centrum van de stad oogde aan het eind van de invasie meer als een vuilnisbelt dan als een monumentale attractie.

Troost

Een kleine troost is het doortastende optreden van de Romeinse politie, die er niet voor terugdeinsde om de knuppel fors in te zetten. Nog beter is het dat de aangehouden hooligans meteen zijn voorgeleid en fors zijn bestraft.

Het tuig kreeg (voorwaardelijke) gevangenisstraffen van acht tot zestien maanden en boetes van 30.000 of 40.000 euro. Ze zijn meteen het land uit gezet. Het is te hopen dat in het verenigd Europa van tegenwoordig de straffen niet meer kunnen worden ontlopen.

Geen kwaad

De Feyenoord Supportersvereniging is zich van geen kwaad bewust en beweert bij monde van voorzitter Ron Smit dat de enige overlast van urinerende supporters kwam. Hoe durft hij? Gelukkig spreken de videobeelden en de foto’s duidelijke taal.

Directeur Eric Gudde van Feyenoord moet publiekelijk afstand nemen van dit soort idiote uitspraken, het schandalige optreden van het gajes keihard veroordelen en alle medewerking toezeggen aan verdere vervolging waar nodig. Plus een eeuwig stadionverbod voor alle in beeld gebrachte idioten die niet bij de kraag zijn gegrepen.

Een nederig ‘scusa’ aan de Romeinse burgemeester Ignazio Marino en de Italiaanse premier Matteo Renzi is daarbij ook op zijn plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.