Eric Vrijsen

Als MH17 door Russische Buk werd geraakt, pleit dat Oekraïne niet vrij

Door Eric Vrijsen - 31 maart 2015

Als Kiev wist van de aanwezigheid van een raketsysteem nabij Donetsk, had onmiddellijk het luchtruim moeten worden gesloten. Dat dit niet is gebeurd, is onvergeeflijk.

Het filmpje van de internationale rechercheurs die de ramp met de MH17 onderzoeken, bevestigt alle eerdere vermoedens: een Buk-raketsysteem schoot de Maleisische Boeing 777 op 17 juli uit de lucht en die installatie kwam uit Rusland.

De Nederlandse, Australische, Maleisische, Belgische en Oekraïense rechercheurs presenteren foto- en filmbeelden die in de ochtend van 17 juli werden gemaakt van de mobiele raketinstallatie.

Bovendien hebben ze de beschikking over telefoongesprekken tussen pro-Russische rebellen die de Buk-lanceerinrichting liefkozend omschrijven als ‘deze schoonheid’.

Authentiek

Maar wie zegt dat die geluidsopnames echt zijn? Is het niet allemaal te mooi om waar te zijn? Een propagandaoffensief van de Oekraïense geheime dienst, die graag met de rechercheurs samenwerkt om de Russen de schuld van de crash in de schoenen te schuiven?

Het Nederlandse Openbaar Ministerie, de aanvoerder van het internationale rechercheteam, noemt de telefoontaps authentiek. Maar voor alle zekerheid voegt de woordvoerder toe dat óók nog wordt onderzocht of het vliegtuig niet toch door een (lees: Oekraïense) straaljager uit de lucht werd geknald.

Luchtruim

Laten we eens aannemen dat de Oekraïense inlichtingendienst in de vroege ochtend van 17 juli inderdaad de bewijzen kreeg van de aanwezigheid van een Russisch raketsysteem in de buurt van Donetsk. Wat hadden de pro-Europese autoriteiten in Kiev dan moeten doen?

Onmiddellijk het hele luchtruim sluiten, natuurlijk. Alle verkeersvliegtuigen omleiden. Alle luchtvaartmaatschappijen en piloten waarschuwen. Omdat je niet van de rebellen of hun Russische handlangers kunt verwachten dat ze onderscheid maken tussen militaire en civiele luchtvaart.

Kiev deed dit niet en dat is een onvergeeflijke fout. Uit wat nu in de openbaarheid komt, blijkt dat de rebellen en hun Russische vrienden de MH17 vrijwel zeker neerhaalden. Maar er is minstens evenveel bewijs dat de Oekraïners dit lieten gebeuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.