Afshin Ellian Afshin Ellian

De Koran kan van gewone mensen moordende zombies maken

Door Afshin Ellian - 23 maart 2015

Een Afghaanse vrouw werd gelyncht door een menigte die dacht dat ze een koran had verbrand. Alsof deze gruwelijke moord dan gerechtvaardigd zou zijn. Een eerbetoon aan de moedige vrouwen van Afghanistan.

Kabul was in rep en roer. Wereldwijd vierden verschillende volkeren het Perzische nieuwjaar, de Norooz, dit jaar op 20 maart in onder meer Iran, Afghanistan, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en de Koerdische gebieden.

Maar op donderdag 19 maart gebeurde iets vreselijks in Kabul. Er werd een collectieve misdaad gepleegd.

Een dergelijke misdaad op zichzelf is niets nieuws. Vorige week werden kerken in Pakistan aangevallen. Op vrijdag 20 maart was een sjiitische moskee in Sana’a (Jemen) het doelwit van een zelfmoordaanslag: ruim honderdtwintig doden.

Farkhonde

In Tunis vielen islamitische terroristen toeristen aan: ruim twintig doden. In de nacht van 20 maart werden zeker 23 Koerden gedood terwijl ze in hun Syrische dorp het begin van de Norooz vierden. Er vielen zonder twijfel nog meer doden door toedoen van terroristen.

Wat al deze terroristische daden gemeenschappelijk hebben, is dat de daders door de islam zijn geïnspireerd.

Bij de misdaad in Kabul werd een Afghaanse vrouw, Farkhonde, bij een moskee in Kabul door omstanders beschuldigd van het verbranden van een koran.

Medicijnmannen

Volgens Farkhondes vader vroeg zij haar vader ’s ochtends, voordat zij wegging, om 100 Afghani (2 dollar). Hij gaf het haar.

Er werken daar mullahs. Die schrijven, nadat ze de wensen of problemen van mensen hebben aangehoord, gebedjes voor ze op. Die teksten worden meestal vermengd met koranverzen. De meeste klanten van dit soort geestelijke medicijnmannen zijn vrouwen.

Volgens de vader van Farkhonde zou zij woordenwisseling hebben gehad met een mullah, waarna de mullah riep dat Farkhonde een koran had verbrand.

Daarna gebeurde iets waarnaar niemand met droge ogen kan kijken. Een waanzinnige menigte viel Farkhonde aan met knuppels, stenen en met hun ijzeren vuist. Ze sprongen op haar toen Farkhonde op de grond lag.

Ziek

Omstanders maakten foto’s. Is dat niet ziek? Waarom maken mensen foto’s en grijpen ze niet in? Ook de politie stond erbij, maar deed niets.

De hele lynchpartij werd volledig gefilmd (schokkende beelden) en via sociale media verspreid. De zonen van Allah namen het levenloze lichaam van Farkhonde mee naar de opgedroogde rivierbedding in Kabul. Daar staken ze haar in brand.

Op andere videobeelden zien we hoe even later de brandweer arriveert. De brandweerlieden namen het lijk van Farkhonde mee. Zo begon de Norooz voor Afghanistan: een koran, een 27-jarige vrouw, moord en brandstichting in naam van Allah.

Verdriet

Farkhonde werd door waanzinnige, gewone (ze zijn geen Taliban) moslims gelyncht en verbrand bij de rivierbedding.

Verlichte Afghanen huilen. Hun verdriet is mijn verdriet. Ik kan het niet meer aan. Ik wil het niet meer horen. De vermoeidheid maakt zich langzamerhand meester van de oriëntale mens.

Natuurlijk wordt geprobeerd de schade voor de islam te beperken. Farkhonde, zo wordt nu beweerd, zou geestelijk instabiel zijn geweest.

En zij zou de Koran niet hebben verbrand. Er wordt gezegd dat zij een zeer vrome vrouw was. Uit al deze beweringen kunnen we slechts één conclusie trekken: als Farkhonde de Koran zou hebben verbrand, dan zou de gewelddadige reactie gerechtvaardigd zijn.

De hel

De arrestatie van de daders in Kabul is een stap in de goede richting. Toch vrees ik dat dit geen teken van vooruitgang is. Een van de daders plaatste de volgende tekst op zijn Facebookpagina: ‘Salaam moslims, vandaag heeft een vrouw zonder religie rond 16.00 uur bij Shah-e Doshamshireh de Koran in brand gestoken. De inwoners van Kabul, religieuze mensen inclusief ondergetekende, hebben haar eerst gedood en daarna in brand gestoken. De hel is haar plaats, insha’Allah.’

De Afghaanse autoriteiten zeggen dat de vrouw geen koran heeft verbrand. De daders zijn dus misdadigers. Kennelijk denkt de regering dat als de vrouw de Koran wel zou hebben verbrand, haar moordenaars geen misdadigers zouden zijn.

Dringende vraag

Tijdens de begrafenis zei een vrouw tegen een journalist: ‘Ik denk dat al die aanwezige mannen lijken op de mannen die Farkhonde hebben vermoord.’ De daders zijn gewone moslims die weleens worden aangeduid als gematigde moslims, omdat ze niet bij Taliban of andere groepen zijn aangesloten.

Ik heb een dringende vraag aan de daders: een jaar geleden bracht een zelfmoordenaar een bom tot ontploffing in een moskee in Kabul. Een aanzienlijk aantal Korans ging daarbij in vlammen op.

Waarom is toen niet het idee opgevat om alle aanhangers van de Taliban in Kabul dood te knuppelen en in brand te steken?

Zombies

Vrouwen mogen in islamitische landen een uitvaartkist niet dragen. Maar Afghaanse vrouwen droegen eigenhandig de kist van Farkhonde. Dit heb ik nooit in mijn leven meegemaakt.

Inderdaad komt de eer om het levenloze Farkhonde te dragen, jongens niet toe. Een unicum in de islamitische wereld: de vrouwen droegen de uitvaartkist.

Moeten massaal korans worden verbrand om de afkeer te uiten van de woorden die van de gewone mensen zombies maken? Wellicht zal dat ooit gebeuren, maar nu ligt daar een vertrapt, verbrand lijk van een vrouw.

Dorood, salut, chapeau aan de Afghaanse vrouwen. De Koran moet niet worden verbrand maar verbannen uit het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.