Fred de Vries

Woede om vernoemen snelweg Kaapstad naar laatste blanke president

Door Fred de Vries - 12 maart 2015

De kaart van Zuid-Afrika leest totaal anders sinds het ANC aan de macht is. Het voorstel van de opppositie om een snelweg te vernoemen naar F.W. de Klerk, de blanke president die de eerste democratische verkiezingen uitschreef, zorgt voor controverse.

Sinds het ANC aan de macht kwam in 1994 begon het straat- en plaatsnamen te veranderen. Daardoor leest de kaart van het land nu totaal anders. De Afrikaanse politieke geschiedenis is bijna gewist.

Vooral in voormalige Afrikaner bolwerken als Potchefstroom en Pretoria ging het ANC grondig te werk. Pretoria’s Kerkstraat heet nu Stanza Bopape Street. Voor een antwoord op de vraag wie Bopape was, kan de gemiddelde Zuid-Afrikaan niet zonder Google.

Apartheid

En toen kwam het tegendraad­se voorstel om in Kaapstad Table Bay Boulevard te vernoemen naar de laatste blanke Afrikaner president, de 79-jarige F.W. de Klerk. Hij zorgde er tenslotte in belangrijke mate voor dat apartheid werd afgeschaft. Hij beëindigde 25 jaar geleden het verbod op de zwarte bevrijdingsbewegingen en liet zwarte leiders, onder wie Nelson Mandela, vrij uit de gevangenis.

Hij was het die in 1994 de eerste democratische verkiezingen uitschreef.

Maar zo eenvoudig liggen de zaken niet in Zuid-Afrika. Sommige ANC’ers, onder wie interimpresident Kgalema Motlanthe, stemden in.

‘Revolutie’

Maar velen zijn woedend. Waarom zou de laatste leider van het minderheidsregime moeten worden geëerd met een ­eigen straat?

‘Hij was onderdeel van apartheid. Hij kan geen messias zijn. Hij heeft ons niet bevrijd,’ zei ANC-woordvoerder Zizi Kodwa, die benadrukte dat het ANC alleen mensen eert die onderdeel waren van de ‘revolutie’.

Maar Kaapstad is in handen van de oppositie. En die zette haar plan door. Dus heet een stuk Kaapse snelweg dat is ingeklemd tussen een industrieterrein en spoorlijnen voortaan FW de Klerk Boulevard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.