Jelte Wiersma

Kritiek op gasdeal van Griekenland met Rusland is hypocriet

Door Jelte Wiersma - 21 april 2015

Merkel en Hollande kritiseren Griekenland omdat het land een gasdeal zou hebben gesloten met Rusland. Maar het zijn vooral Duitsland, Frankrijk, Nederland en België die innige relaties onderhouden met Moskou wegens gas- en oliebelangen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zijn kritisch over de gasdeal die Griekenland met Rusland zou hebben gesloten. Zij zien elke beweging van de Griekse premier Alexis Tsipras naar Moskou als een gevaar voor de Europese Unie.

Dat is hypocriet, want het zijn vooral Duitsland, Frankrijk, Nederland en België die innige relaties onderhouden met Moskou wegens gas- en oliebelangen.

Niet voor niets zijn Russisch gas en olie geen onderdeel van de sancties die zijn ingesteld na de annexatie vorig jaar van de Krim door Rusland. Noordwest-Europese landen hebben nagenoeg een monopolie op de doorvoer van Russisch gas.

Ongewenst

De infrastructuur die daarvoor is aangelegd – zoals LNG-terminals in havens als Rotterdam en pijplijn Nord Stream (deels van de Gasunie) – moet worden terugverdiend. Concurrerende infrastructuur in Zuidoost-Europa is dan ongewenst.

Vorig jaar al wisten Noordwest-Europese landen de aanleg van een pijplijn via Bulgarije (South Stream) te blokkeren. Nu proberen ze Griekse concurrentie te saboteren.

Noordwest-Europese landen houden hun gas- en ook oliedeals met Moskou liever exclusief. Merkel en Hollande zijn minder bezorgd over de Europese Unie dan ze doen voorkomen.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.