Rik Kuethe

Nieuwe kandidatuur Hillary Clinton getuigt van ijzeren wil

Door Rik Kuethe - 12 april 2015

Dat Hillary Clinton zich opnieuw kandidaat stelt voor de marathon die elke presidentsverkiezing is, getuigt van een brandende ambitie en een ijzeren wil.

De verrassing was er wel een beetje af, maar het blijft  een feit van grote politieke betekenis. Het is nu eindelijk officieel: Hillary Clinton-Rodham stelt zich voor de Democratische partij kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november 2016.

Witte Huis

Als die in mei van dit jaar zouden worden gehouden, zou Hillary Clinton ze glansrijk winnen. Een van haar Republikeinse mededingers is waarschijnlijk Jeb Bush, de oud-gouverneur van Florida, maar die heeft zich nog niet in de strijd geworpen.

Barbara Bush, de echtgenote George H.W Bush (president van 1989-1993) heeft erop gewezen dat mocht Hillary president worden of haar zoon Jeb, telgen uit de twee huizen Bush en Clinton vanaf 1989 gerekend in 2021 het Witte Huis 24 jaar lang hebben bewoond. Als ze erin slagen een tweede termijn te verwerven, is dat vier jaar later zelfs 28 jaar.

Rancune

Hillary Clinton heeft een unieke loopbaan achter de rug. Eerst advocaat in Little Rock, Arkansas. Vervolgens vrouw van gouverneur en First Lady van president Bill Clinton. Tijdens diens presidentschap veroverde ze een van de twee Senaatszetels voor New York. Dat had geen enkele First Lady eerder gedaan.

In 2008 verloor ze op het nippertje de race, die zij in haar zak dacht te hebben, om de Democratische nominatie van senator Barack Obama. Sans rancune blijkbaar, want zij diende hem als een loyale en redelijke goede minister van Buitenlandse Zaken.

IJzeren wil

Om zich na die uitputtingsslag in 2008, nog eens aan te melden voor de marathon die elke presidentsverkiezing is, getuigt van een brandende ambitie en een ijzeren wil. Het wordt vaak gezegd dat het niet uit liefde maar vanwege haar ambitie was, dat zij Bill Clintons escapades met vrouwen telkens heeft vergeven.

Een gescheiden kandidaat zou nog een brug te ver zijn in Amerika. Achter menselijk handelen schuilen meestal meer drijfveren. Dus die schijnbare vergevingsgezindheid kon wel eens half uit liefde en deels uit ambitie te zijn voortgekomen.

Hoe dit ook zij, voor liefhebbers van het gevecht om het hoogste ambt is het de komende anderhalf jaar weer smullen geblazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.