Rik Kuethe

Obama haalt Cuba uit de vrieskast van de Koude Oorlog

Door Rik Kuethe - 11 april 2015

De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is de halve eeuw sindsdien volstrekt steriel geweest. Het is goed dat daar, zoals tijdens de bijeenkomst in Panama bezegeld wordt , een einde aan is gekomen

Onder het toeziend oog van niemand minder dan premier Mark Rutte (VVD), drukten de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse tegenvoeter Raoul Castro elkaar vrijdagavond 10 april in Panama City voor de tweede  maal in hun leven de hand. De eerste keer was geweest bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela.

Belangrijk

Maar deze toenadering  en marge van de topconferentie van de 34 landen van het Amerikaanse continent, waar Cuba voor het eerst van de partij mag zijn, is  politiek gezien veel belangrijker.

In december 2014 besloot Washington het vijftig jaar lang volgehouden afwijzingsbeleid vis-a-vis Havana om te buigen en bleek Raoul Castro de geharnaste Koude Oorlogstaal van zijn broer Fidel moe te zijn. Opeens kon er gesproken worden over de mogelijkheid om Cuba te schrappen van de lijst van terroristische landen, van de opening van ambassades en, in een verder verschiet, zelfs van het intrekken van de strenge  Amerikaanse handelsboycot.

Republikeinen

Niet dat dit  gemakkelijk zal zijn. Buitenlands beleid en de benoeming van ambassadeurs bijvoorbeeld behoeven de goedkeuring van het Congres. Sinds beide kamers van de volksvertegenwoordiging in handen zijn van de Republikeinen, en deze zich bijna per definitie kanten tegen de maatregelen waar Obama voor geporteerd is, wacht de president nog een flinke steeple-chase.

De Republikeinse Senator uit Florida, Marco Rubio bijvoorbeeld, zelf van Cubaanse komaf, die zich  waarschijnlijk dit weekeinde kandidaat stelt voor het presidentschap, ziet niets in deze  voorzichtige vrijage met Cuba.

Koude oorlog

Het dwergje Cuba vormt in geen enkel opzicht een veiligheidsrisico voor de reus Amerika. Dat was wel even anders in de herfst 1962, toen Fidel Castro  Sovjetleider Nikita Chroestsjov smeekte om met atoomwapens te gaan smijten.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is de halve eeuw sindsdien volstrekt steriel geweest. Het is goed dat daar, zoals tijdens de bijeenkomst in Panama bezegeld wordt , een einde aan is gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.