René van Rijckevorsel

Britse opiniepeilers kunnen beter op zoek naar nieuw emplooi

Door René van Rijckevorsel - 08 mei 2015

De door opiniepeilers voorspelde nek-aan-nekrace tussen Labour en de Conservatives bleef uit bij de Britse verkiezingen. Het enige vervelende is dat hij de kiezers een referendum heeft beloofd over Europa.

Het mag een schrale troost zijn voor de Nederlandse opiniepeilers die er vlak voor de verkiezingen steevast naast zitten: ook hun Britse collega’s bakken er niets van.

Gisteravond om tien uur Britse tijd werd duidelijk dat niet alleen ‘red’ Ed Miliband van Labour en Nick Clegg van de Liberal Democrats waarschijnlijk op zoek kunnen naar nieuw emplooi, maar dat ook de opiniepeilers beter een carrièreswitch kunnen overwegen.

Marsepeinen hoed

Van de nek-aan-nekrace tussen Labour en de Conservatives die de peilers voorspelden – voorspellingen die gretig als waarheid werden gepresenteerd in de media – bleek geen enkele sprake. De conservatieven lijken iets van honderd(!) zetels meer te halen dan de socialisten.

De altijd geestige oud-LibDem-voorman Paddy Ashdown zei tegen de BBC dat hij zijn hoed zou opeten als de exit-polls klopten. Een marsepeinen hoed, voegde hij er snel aan toe – hij zag de bui kennelijk toch hangen.

Feilloos

Well, mr. Ashdown, eat your heart out, want de exit-polls waren redelijk feilloos – zij het dat ze niet meteen een absolute meerderheid voorspelden voor de Conservatives van de glorieuze winnaar David Cameron.

Op diens overtuigende winst is niets af te dingen. Het enige vervelende is dat hij de Britse kiezers een referendum heeft beloofd over Europa, in 2017.

De opiniepeilers met in hun kielzog opgewonden journalisten zullen vanaf nu collectief in de ban zijn van een mogelijke ‘Brexit’.

En aan het eind van dat oersaaie liedje met een refrein vol speculaties, zullen de Britten gewoon in de Europese Unie blijven. Indien niet, dan is er nog altijd die marsepeinen hoed van Paddy Ashdown.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.