Servaas van der Laan

Rekenen grote voetballanden nu eindelijk eens af met de FIFA?

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2015

Al jaren houden corrupte lieden de voetbalsport in hun greep. Het wordt tijd dat grote voetballanden definitief afrekenen met de bejaarde bobo’s uit Zürich.

De FBI legde woensdag bloot wat iedereen al lang wist, maar wat velen weigerden onder ogen te zien. Een klein clubje zakkenvullers uit onbeduidende voetballanden houdt de voetbalwereld al jaren in een ijzeren houdgreep. Grote sportmerken als Adidas en Nike kopen invloed bij deze corrupte sportbestuurders en hebben zo, achter de schermen, de touwtjes in handen.

Dieptepunt

Volgens de FBI hield Jack Warner, een 72-jarige zakenman uit Trinidad en Tobago, 10 miljoen dollar over aan de WK-toewijzing aan Zuid-Afrika in 2010. Met Zuid-Afrika konden de meeste voetbalfans nog wel leven, maar met de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar werd een nieuw dieptepunt bereikt.

Wat hebben zichzelf respecterende voetballanden in godsnaam in die snikhete zandbak te zoeken? Waarom laten zij zich door een corrupte charlatan uit Trinidad en Tobago of uit de Kaaimaneilanden vertellen waar er gevoetbald dient te worden?

Bekocht

Net als wielerliefhebbers na het Armstrong-schandaal hebben ook voetballiefhebbers alle redenen om zich bekocht te voelen. Machteloos kijken zij toe hoe tv-rechten en marketinggelden een steeds grotere rol zijn gaan spelen. Hoe een paar clubs alles kunnen kopen wat ze willen, terwijl de rest hun talenten al op hun 20ste zien vertrekken. Hoe steenrijke Russen en Aziaten ongestoord Europese clubs overkopen en als speeltje gebruiken.

En dat is alleen nog maar wat ze zien. Want hoe ver reikt de invloed van de sportmarketingbureaus nou eigenlijk echt? Krijgen ze alleen marketingrechten in ruil voor hun smeergelden of is er meer? Een echt diepgravend onderzoek naar geïnstitutionaliseerde matchfixing is nooit van de grond gekomen. En voetbaljournalisten zijn nog veel te vaak liefhebbers die zich laten verblinden door de liefde voor het spel. Al is op dat vlak de afgelopen jaren wel het een en ander veranderd.

Oplossing

Nu de FBI eindelijk de feiten op tafel legt, wordt het tijd dat de grote voetballanden de regie weer in eigen handen nemen. De oplossing lijkt verbluffend simpel: zet de FIFA buitenspel door de komende WK’s te boycotten.

Wat blijft er nog over van een WK in Qatar als Duitsland, Nederland, Italië, Spanje en Brazilië niet meedoen? Zou Sepp Blatter nog steeds zo zitten glunderen op de eretribune als de WK-finale tussen Trinidad en Tobago en de Kaaimaneilanden na een bloedeloze 0-0 in de Qatarese hitte de verlenging ingaat? Intussen werken de échte voetballanden hun eigen WK voetbal af in Duitsland of in Groot-Brittannië.

Zet hele poppenkast buiten spel

Volgens de FBI is de FIFA in ‘iedere vezel’ corrupt. Het vervangen van de huidige leiders zal de poppenkast nieuwe hoofdrolspelers geven, maar verandert in feite niet veel. Het wordt daarom tijd dat de welwillende voetballanden een eigen, simpele en transparante bond oprichten die weer in dienst zal staan van de liefhebber.

De KNVB, die zich opstelt als een kritische voetbalbond, kan hierin een voortrekkersrol spelen. Op de kaart is Nederland een klein landje, maar in het voetbal behoren we tot de grootmachten. Als KNVB-directeur Bert van Oostveen daadwerkelijk van mening is dat ‘het systeem zo verrot is als wat’, waarom werkt hij er dan nog aan mee? Het wordt tijd om definitief af te rekenen met de bejaarde bobo’s in Zürich. Op naar een nieuwe, transparante internationale voetbalbond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.