Rik Kuethe

Het is voorbarig om Obama een lame duck te noemen

Door Rik Kuethe - 01 juli 2015

De Amerikaanse president Barack Obama behaalt een verrassende reeks aan successen. Hoezo lame duck?

Het was de meest opzienbarende wederopstanding sinds die van Lazarus. De week van 21 tot en met 28 juni was veruit de succesvolste uit dit presidentschap. Barack Obama’s kroonjuweel, de wet op betaalbare zorg, werd door het Hooggerechtshof verenigbaar met de Grondwet bevonden.

Hymne

Datzelfde Hof verordonneerde dat homoseksuelen in alle staten moeten kunnen trouwen. Voorts machtigde de Senaat de president om op eigen doft verstrekkende handelsakkoorden te sluiten. Ten slotte hield Obama een indrukwekkende lijkrede voor de slachtoffers van de racistische moordpartij in Charleston (South Carolina). Deze toespraak sloot hij af met een a-capella-uitvoering van de hymne Amazing Grace.

De erkenning van het homohuwelijk toont aan hoe snel sommige sociale veranderingen kunnen gaan. Begin deze eeuw kenden slechts twee staten mensen van hetzelfde geslacht dat recht toe.

Obama zal de laatste anderhalf jaar van zijn presidentschap blijvend worden geconfronteerd met een vijandige meerderheid in beide kamers van het Congres. Dat zal zijn spanwijdte ernstig inperken. Maar deze reeks successen toont aan dat een vergelijking met de lame duck, een kreupel eendje, onjuist of althans voorbarig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.