Servaas van der Laan

Nee, ook Platini zal de FIFA niet genezen

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2015

UEFA-baas Michel Platini heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA. Wie hoopt dat het onder Platini beter zal gaan bij de FIFA, komt bedrogen uit.

‘Dit was een erg persoonlijke, maar goed overwogen beslissing,’ schrijft de voormalige stervoetballer Platini in een brief waarin hij zijn kandidaatstelling aankondigt.

Vooropgezet plan

Dat deze beslissing ‘goed overwogen’ is, mag een understatement heten. Het is al sinds 2007, toen Platini met Blatters hulp baas van de UEFA werd, de bedoeling dat de Fransman ooit het stokje van zijn oude leermeester zou overnemen.

Uiteraard laat Platini zich nu kritisch uit over de FIFA en over Blatter. Door de corruptieschandalen zou het orgaan onder Blatter zijn ‘geloofwaardigheid’ hebben verloren, meent de Fransman.

Trucje

Platini heeft blijkbaar goed opgelet tijdens de lessen van zijn leermeester. Blatter haalde in 1998 namelijk precies dezelfde truc uit. Toen was het João Havelange rond wie de geur van corruptie op een echt niet meer te houden was. Plotseling zei Blatter ‘dat er met Havelange echt niet meer te werken viel’. En dat terwijl de twee toch altijd goede vrienden waren.

Het blijkt een bekende gang van zaken te zijn binnen de FIFA. Wanneer de schandalen zich rond de hoogste baas opstapelen, komt er een nieuwe figuur die het stokje overneemt. Deze figuur presenteert zich als een ‘frisse wind’ die de zaken ‘écht aan gaat aanpakken. In werkelijkheid gaat het om een vertrouweling die hetzelfde beleid doorzet.

Zuivering

Een cynische visie? Misschien, maar de kans lijkt in ieder geval klein dat Platini de persoon is die het tij gaat keren. Wie de corrupte voetbalbond echt wil aanpakken, zal niet alleen de bobo’s moeten wegsturen, maar vooral het orgaan zelf flink moeten zuiveren.

Het liefst gebeurt dit door een integer persoon zonder belangen in de voetbal- en sportmarketingwereld. Helaas, Platini voldoet niet aan dat profiel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.