Arend Jan Boekestijn

Perry redt Republikeinse eer met discussie over positie zwarten

Door Arend Jan Boekestijn - 24 juli 2015

Niemand kan om het feit heen dat tijdens het bewind van de Democraten de positie van zwarten in Amerika is verslechterd. Rick Perry bewijst dat Republikeinen zich daarbij niet willen neerleggen.

De grote angst van de Franse filosoof en aristocraat Alexis de Tocqueville (1805-1859) was dat vrijheid in een democratie zou verworden tot kleingeestigheid en het najagen van materiële welstand. De electorale opmars van de Republikeinse presidentskandidaat en stokebrand Donald Trump bewijst dat Tocquevilles waarschuwing nog steeds actueel is. Gelukkig ontmaskeren sommige andere Republikeinse kandidaten Trumps demagogie.

Donald Trump weet de onderbuik van de kiezers feilloos te vinden. Zijn xenofobe politiek doet sterk denken aan het negentiende-eeuwse Know-Nothingism, een Amerikaanse politieke beweging die zich verzette tegen vooral katholieke immigranten en die het bestuur van het land wilde beperken tot de burgers die op Amerikaans grondgebied waren geboren.

Trumps vijanden zijn niet de katholieken, maar China en de perfide Mexicaanse regering die volgens hem vooral criminelen en verkrachters naar de Verenigde Staten stuurt.

Met dit soort onzin heeft Trump op dit moment de meeste Republikeinse kiezers op zijn hand. Niet alle Republikeinse kandidaten voelen de aandrang om Trumps giftige cocktail van xenofobie en nonsens door te prikken, aangezien zij op zijn achterban azen. Rick Perry, oud-Senator van Texas, probeert wél de Republikeinse eer te redden.

Blunders

Rick Perry (65) is geen intellectuele hoogvlieger. Hij is wel een goed bestuurder die in Texas liefst vijftien jaar het ambt van gouverneur uitoefende. In 2012 stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar slaagde niet, als gevolg van een aantal blunders. Onlangs stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016. Hij maakt geen schijn van kans, maar zijn campagne is interessant.

Perry begreep sneller dan de andere kandidaten dat de demagogie van Trump moet worden tegengesproken. Hij erkent dat nationalisme onderdeel is van de Republikeinse kroonjuwelen, maar wijst xenofobie resoluut af. Hij beseft dat de Republikeinen in 2016 alleen het Witte Huis kunnen veroveren als zij een interessante beleidsagenda kunnen presenteren die niet alleen de traditionele blanke achterban aanspreekt.

Na de afschuwelijke racistische moordpartij in South Carolina hield Perry een lezing in de National Press Club in Washington. Hij herinnerde zijn publiek aan de lynchpartij in 1916 in het Texaanse stadje Waco. De geestelijk gehandicapte zwarte jongen Jesse Washington had de vrouw van zijn baas verkracht en vermoord. Hij bekende schuld en kreeg de doodstraf. Voor die kon worden voltrokken, werd Jesse echter naar buiten gesleept en op brute wijze vermoord, vanwege zijn huidskleur.

Pas een halve eeuw geleden, zo vervolgde Perry, besloten Democraten en Republikeinen in de wet vast te leggen dat iedereen gelijk is, ongeacht ras. Maar hoe kan het dat, ondanks voedselbonnen en huursubsidie, tegenwoordig nog steeds twee keer zoveel zwarte Amerikanen in kommervolle omstandigheden leven dan blanken?

Segregatie

Republikeinen moeten volgens Perry onomwonden erkennen dat het slavernijverleden heeft bijgedragen aan zwarte armoede. Slavernij en segregatie werden immers gesanctioneerd door het systeem. Vandaag de dag moet de overheid om deze reden de nefaste gevolgen ervan bestrijden.

Ook Republikeinen zullen onder ogen moeten zien dat zwarte kinderen in een vicieuze cirkel zitten van slechte scholen, onveilige buurten en een strafblad voor niet-gewelddadige overtredingen, waardoor zij nooit meer een baan kunnen vinden.

Ieder mens verdient volgens Perry een tweede kans. Zijn campagne-agenda kent vijf punten die Afro-Amerikanen vooruit kunnen helpen.

Federale wetten die werkgelegenheid ondermijnen, moeten worden afgeschaft.  Een inkomensafhankelijke heffingskorting moet arbeid lonend maken voor laaggekwalificeerden. Niet-gewelddadige drugsdelinquenten moeten uit de gevangenis worden gehouden. Het onderwijs moet worden hervormd en collegegelden verlaagd. Ten slotte moeten de kosten van levensonderhoud worden verlaagd door lagere belastingen en minder bureaucratie.

Niemand kan om het feit heen dat tijdens het bewind van de Democraten de positie van zwarten in Amerika is verslechterd. Perry bewijst dat er ook Republikeinen zijn die zich daarbij niet willen neerleggen.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.