Afshin Ellian Afshin Ellian

Tunesië doet wat Europa niet durft: salafistische moskeeën sluiten

01 juli 2015

De aanslagplegers van Frankrijk en Tunesië ontspoorden in salafistische moskeeën, waar ronselpraktijken en jihadistische propaganda heel normaal zijn. Yassin Salhi, de man die zijn baas onthoofdde, past niet in het profiel van linkse antropologen.

Drie aanslagen op drie verschillende continenten. Elke dag wordt wel ergens een aanslag gepleegd door islamitische terroristen. Dinsdag pleegden de Taliban een aanslag in Kabul, waarbij onschuldige burgers om het leven kwamen.

De terreurorgie van afgelopen vrijdag begon in Frankrijk, waarna de golf van terreur werd vervolgd in Kuweit en Tunesië.

De radicale moslims – sjiieten en soennieten – geloven dat het martelaarschap tijdens de ramadan in de ogen van Allah aanzienlijk meer waarde heeft. De ramadan lijkt op een spoedprocedure, een soort kort geding voor het bereiken van Allahs paradijs.

Geen strafblad

In Frankrijk, nabij Lyon, gebeurde iets bizars. Yassin Salhi probeerde een aanslag te plegen op het Amerikaanse bedrijf Air Products and Chemicals.

Dit bedrijf levert chemicaliën en gas, zoals zuurstof, stikstof, waterstof, argon, helium en koolstofdioxide. Dat kunnen gevaarlijke en ontvlambare stoffen zijn.

Salhi is 35 jaar oud en werd geboren in Pontarlier, in het oosten van Frankrijk. Hij had geen strafblad en was niet werkloos. Hij werd in 1980 geboren als kind van een Marokkaanse moeder en een Algerijnse vader.

Doodnormaal

Menig hulpverlener of antiterroristische antropoloog zal nu opperen dat Salhi wellicht geen vrouw had – zonder partner zijn sommigen erg ongelukkig. En antropologen kunnen heel mooi analyseren. Pech voor deze linkse kenners: meneer Salhi heeft een vrouw en drie kinderen.

Een buurman van Salhi zegt dat hij heel gewoon was. Doodnormaal. Zijn vrouw Rouquia gaf kort voor haar arrestatie een telefonisch interview op de Franse radio. Zij kon niet geloven dat haar man iemand kwaad had gedaan.

Ze sprak zonder aarzeling. Nogmaals: Yassin Salhi had een gezin, vast werk, een Seat Ibiza en geen strafblad. Een perfect voorbeeld van een familie uit de Franse middenklasse. Toch vertelt de oppergod Allah hem dat hij nog gelukkiger kan worden.

SGP

Volgens de Franse autoriteiten werd Salhi wel door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden: van 2006 tot 2008 en van 2011 tot 2014 werd hij gevolgd.

Hij was namelijk geradicaliseerd en had zich aangesloten bij het salafisme. Er zijn duizenden salafisten in Nederland en de rest van Europa. Ze werden toch beschouwd als de islamitische SGP van Europa.

Op vrijdag 26 juni gaat Salhi naar zijn werk. In Saint-Quentin-Fallaviers zal hij zijn eigen baas wurgen om hem daarna vakkundig te onthoofden. Ook maakt hij twee foto’s – selfies met het hoofd van zijn slachtoffer.

Via WhatsApp stuurt hij de foto’s naar een Canadees telefoonnummer. Dat nummer is nu actief in Syrië.

Moedig

Vervolgens wil Salhi het bedrijf Air Products and Chemicals tot ontploffing brengen. Het hoofd van zijn slachtoffer neemt hij mee, om het aan het hek van het bedrijf te bevestigen. Ernaast plaatst hij twee islamitische vlaggen.

Dankzij de adequate en moedige tegenactie van brandweermannen mislukte de aanslag.

Salhi had geen wapens, anders was de aanslag naar alle waarschijnlijkheid gelukt. Kennelijk wordt dit strategische bedrijf, waar met zeer explosieve stoffen wordt gewerkt, niet beveiligd door gewapende personen.

Bloedbad

En dat is precies de kern van deze terreurdaad. Salhi plantte twee uitvoerbare ideeën in de hoofden van alle geestverwanten: onthoofding op Europese bodem en een aanval op de chemische industrie, of oliebedrijven.

Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh trachtte eveneens zijn slachtoffer te onthoofden. Maar het was Salhi die de eerste islamistische onthoofding in Europa uitvoerde.

Op het strand nabij de Tunesische badplaats Sousse pleegde een paar uur later een andere salafist ook een aanslag. De dader richtte een bloedbad aan onder de toeristen: 39 doden.

Volgens elsevier.nl komt eenderde van de Tunesische Syriëgangers uit de omgeving van Sousse – het betreft ruim duizend strijders. Ook de Tunesische jihadist zou zijn geradicaliseerd en geronseld in een salafistische moskee.

Broeinest

Een salafistische prediker zou hem hebben bekeerd tot de ware islam, met alle gevolgen van dien. Beide daders waren salafisten die volgens tot voor kort geldende schema’s ongevaarlijk zouden zijn.

De Tunesische regering liet onmiddellijk tachtig moskeeën sluiten die door salafisten waren overgenomen. Tachtig moskeeën werden in Tunesië in de maand ramadan gesloten. Dat kan dus. Ze beschouwen een salafistische moskee als een broeinest van terrorisme.

Genadeloos

De Europese regeringen zouden nog niet aandurven om een halve moskee te sluiten wegens salafistische propaganda en ronselpraktijken. En zelfs wanneer burgers bezwaar maken tegen de komst van haatimams, worden ze vaak niet serieus genomen. Maar een islamitisch land sluit nu moeiteloos tegelijkertijd tachtig moskeeën.

Het salafisme vormt niet langer een hypothetisch risico voor de veiligheid en zelfs vrede in de wereld.

Verbied het verspreiden van het salafisme en wahabisme in Europa. Bestraf de dawa-plegers, die uitnodigen tot de radicale islam, genadeloos. Salafisten zijn niet de SGP’ers van Europa, maar potentiële koppensnellers. En dat zijn SGP’ers zeker niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.